Hírek

2008.06.16. 18:43

Megéri a pénzét az új weboldal?

A Fidesz szerint a kormány csak szórja az emberek pénzét, és még mindig nem derült ki, miért volt szükség egy önálló honlap létrehozására és az miért került 200 millió forintba.

Vég Márton

Nagy hírverés után tegnap valóban elindult a kormanyszovivo.hu illetve a sajto.kormanyszovivo.hu internetes oldal. Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a kisebbségi Gyurcsány-kormány új weboldalán a legfrissebb hírek mellett a fontosabb ügyintézési és kapcsolatfelvételi  információk is megtalálhatók.

„A teljes nyilvánosság megteremtése volt a cél, hogy minden médium képviselője, akár vidékről is, azonnal kaphasson információt” – magyarázta. Budai arra a kérdésünkre, hogy a 200 millió forintos ajánlat volt-e a legolcsóbb a közbeszerzési eljárás során, azt válaszolta: ár-érték arányban ez volt a legmegfelelőbb. Drágák voltak az eszközök: a szerver 80 millió forintba, az örökös használat jog pedig 20 millió forintba került. Ebben egy évnyi üzemeltetés költsége is benne van. A közbeszerzési eljárást a Synergon Nyrt. nyerte meg, az internetes oldalt a Kopint Datorg Zrt. üzemelteti.

A sajto.kormanyszovivo.hu-n elvileg regisztráció után élőben nyomon követhetők lesznek a kormányszóvivői tájékoztatók. Tegnap még nem lehetett regisztrálni. Amúgy több mint két évvel ezelőtt határozták el egy olyan oldal létrehozását, amely esélyegyenlőséget kínál az újságírók számára.

„Első ránézésre ezt az oldalt egy komolyabb, tapasztaltabb fejlesztő cég legfeljebb egy hét alatt összeállítja. Ami pedig a költségeket illeti: a 200 millió forint töredékéért is szívesen megcsináltuk volna ennél jobbra is. Egy szerver piaci ára például maximum 4 millió forint” – mondta lapunknak Kara Gergely, az eWorld Magyarország Kft. értékesítési igazgatója.

„Az emberek pénzéből 200 millió forintot költenek el egy érthetetlen honlapra. Továbbra sem értem, hogy egyáltalán miért van szükség egy ilyen honlapra” – mondta lapunknak Cser-Palkovics András. A Fidesz szóvivő.helyettese kiemelte: a Miniszterelnöki Hivatalnak van honlapja, azon egészen eddig, és a jövőben is megjelenhettek volna a kormányszóvivői tájékoztatók. „Persze nem véletlen talán ez sem, hiszen itt is találunk az alvállalkozók között egy szoftverbeszállítót, aki Gyurcsány Ferenc egyik korábbi üzlettársa, s aki egyébként pályáztatás nélkül egy 9 millió forintos közbeszerzési megbízáshoz hozzájut” – fogalmazott a képviselő. Cser-Palkovics az elkövetkező napokban írásbeli kérdéssel fog fordulni Kiss Péter kancelláriaminiszterhez, az előbb feltett kérdéseket számára is meg fogja fogalmazni.

Milliókért fotózzák Gyurcsányt

Összesen több mint 90 millió forint értékben kötött ötmillió forintosnál kisebb értékű megbízási szerződéseket az elmúlt egy évben a miniszterelnöki kabinet. A listát Daróczi Dávid kormányszóvivő adta ki: tavaly június végétől 72 ilyen megbízási szerződés született. A szerződések többsége a kommunikációhoz, a PR-hez és az Új Tulajdonosi Programmal összefüggő teendőkhöz köthető. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerepléseiről fotókat készítő vállalkozónak június 30-ig van megbízása, összesen 3,9 millió forintért. Az archiválást egy másik cég, az eM-Té Bt. végzi márciusig 1,58 millió forintért, utána három hónapig pedig ugyanennyiért az ARCA Bt. végzi ezt a feladatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!