Hírek

2008.06.03. 09:02

Magyar-kínai környezetvédelmi együttműködést kötöttek

Két környezetvédelmi együttműködési megállapodás írtak ma alá a kínai Shenzhen városában a Magyar Gazdasági Évad Kínában című rendezvénysorozat záróakkordjaként.

BAMA

A zöldtárca kezdeményezésére tavaly létrehozott Kexport Ázsia Klub bábáskodása mellett egy új magyar-kínai vegyesvállalat jött létre szennyvíztelep építésére,  a magyar fél hulladék- és vízgazdálkodási technológiát ad át Shenzhen városának, valamint a környezetvédelmi technológiák kutatás-fejlesztésben is együttműködünk az ázsiai országgal. Oláh Lajos államtitkár fontosnak tartja, hogy a Kexport Ázsia Klub létrehozásával több, innovatív környezetvédelmi technológiával rendelkező magyar cég előtt is megnyílhat az ázsiai piac.

A most záruló Magyar Gazdasági Évad Kínában”című rendezvénysorozat egyik kiemelt témája a környezetvédelem volt. Az Organica nevű magyar cég új magyar-kínai vegyesvállalat létrehozásáról írt ma alá megállapodást Shenzhenben, melynek nyomán a cég megkezdi az első organica technológiával megvalósuló szennyvíztelep építését, míg egy másik magyar vállalat hulladékégető rehabilitálására szerződött a kínai partnerrel.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) környezetvédelmi együttműködési megállapodást kötött a Shenzheni Önkormányzattal, elsősorban hulladék- és vízgazdálkodási technológiák átadására illetve környezetvédelmi kutatás-fejlesztésre. Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára – aki a miniszterelnökkel együtt jelen volt tavaly ősszel az évad megnyitóján – úgy véli, az együttműködések nyomán több, innovatív környezetvédelmi technológiával rendelkező magyar cég előtt nyílhat meg az ázsiai piac. Az elmúlt időszakban több fejlődő ország is érdeklődött hazánk környezetvédelmi technológiái iránt, így ez a jövőben fontos exportcikké is válhat – hangsúlyozta az államtitkár.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) – a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség (ITDH) és a Nemzeti Kutatásfejlesztési és Technológiai Hivatal (NKTH) közreműködésével – 2007-ben KEXPORT néven indított programot a magyar környezetvédelmi és vízügyi vállalatok piaci lehetőségeinek erősítésére és projekt alapú együttműködések beindítására. A KvVM a Kexport Ázsia Klub létrehozásával az információ- és technológiacserét kívánja elősegíteni, Kínában Shenzhen város innovációért felelős alpolgármestere közreműködésével. A zöldtárca ezen túl a Shenzheni Önkormányzattal Magyar-Kínai Ipari Park létrehozásáról is tárgyal, amely helyet adna a magyar-kínai vegyesvállalatoknak, illetve a Shenzheni Virtuális Egyetemmel közös környezetvédelmi kutatás-fejlesztési projektek indításáról is egyeztetnek.
 
Shenzhenben 2005-ben 1,2 milliárd eurót fordítottak a környezetvédelemre, ami a GDP 2,3 százaléka, 2006 és 2010 között pedig a GDP 3%-át szándékoznak környezetvédelmi célokra fordítani. Kiemelt beruházásként 26 új szennyvíztisztító létesítését tervezik, és az elképzelések között szerepel egy környezetbarát nemzetközi akropolisz létrehozása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!