Hírek

2008.06.26. 17:26

Lebukott a hobbirégész

Illegálisan feltárt régészeti leleteket próbált értékesíteni az a férfi, akit a hónap közepén fogott el a rendőrség. Az 5. századból származó lelet együttes értéke mintegy 50-70 millió forint.

BAMA

Az esetről beszámoló csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a 40 éves solymári férfi rendszeresen foglalkozott régészeti leletek illegális feltárásával, még fémkereső műszereket is használt. Ilyen jellegű „kutatásai” alkalmával idén a Börzsönyben egy aranyból és ékkövekből készült leletet talált, amit eltulajdonított, majd egy társa segítségével külföldön próbált értékesíteni. Ekkor fogták el a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A férfi lakásán más régészeti leleteket és fémkereső eszközöket is találtak. Az illegálisan „régészkedő” férfi előzetes letartóztatásban van, tettéért, ami különösen nagy értékre elkövetett lopásnak és orgazdaságnak minősül, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphat. [caption id="" align="aligncenter" width="470"] Az 5. századból származó lelet együttes értéke mintegy 50-70 millió forint – fotó: Kallus György
[/caption]

A sajtótájékoztatón a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa elmondta, az illegális régészkedés és a lelőhelyek fosztogatása igen elterjedt foglalatosság. A most lefoglalt lelet egy része még hiányzik; a kincsek valószínűleg fejedelmi sírból származnak, legértékesebb darabjai nyak- és karperecek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!