Hírek

2008.06.13. 14:18

A KDNP 2,7 milliárdot követeli az egyházaknak

A kormány adja vissza az egyházi iskoláktól a korábbi években elvett 2,7 milliárd forintot, és a kabinet tartsa be az egyházi iskolák támogatására vonatkozó törvényi passzusokat - mondta a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke pénteken, Budapesten, sajtótájékoztatón.

MTI

A kormány tartsa be a hatályos törvényeket, tartsa tiszteletben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését; a kabinet fizesse vissza az egyházi iskoláknak a korábbi években elvett 2,7 milliárd forintot, illetve a kormány érvényesítse a 2007-es zárszámadási törvényben és a 2009-es költségvetésben az ÁSZ által az egyházi iskolák finanszírozásával kapcsolatban megfogalmazott kifogásokat. Ez az a három cél, amit a KDNP el kíván érni hétfőn, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, vallásügyi és az oktatási bizottságok együttes ülésén - mondta Semjén Zsolt, az emberi jogi bizottság tagja, aki hozzátette: a most közzétett álláspontot Balog Zoltánnak, a bizottság fideszes elnökének nevében is mondja. Közölte: az ülésre meghívták Kovács Árpádot, az ÁSZ elnökét, valamint Hiller István oktatási és kulturális minisztert is. "Csak remélni tudom, hogy Hiller István nem próbál kibújni az alól a kötelezettsége alól, hogy eljöjjön a (....) bizottság ülésére, és számot adjon viselt dolgairól" - fogalmazott Semjén Zsolt.

A politikus az egyházi iskolák finanszírozásának hátteréről elmondta: az ÁSZ idén június 4-én tette közzé jelentését, amelyben megállapította, hogy 2005-ben és 2006-ban az egyházi oktatási intézményektől közel 2,7 milliárd forintot vett el a kormány úgy, hogy a hatályos törvényekkel ellentétes módon számította ki a kiegészítő támogatás összegét. Az ÁSZ jelentése "tökéletesen alátámasztotta" a KDNP és az egyházak korábbi érvelését. Emlékeztetett arra is, hogy az erre vonatkozó módosító indítványokat a KDNP mindig benyújtotta az Országgyűlésnek, ám ezeket a kormánytöbbség rendre leszavazta.

Azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a számolásbeli vita, Semjén Zsolt azt mondta: az Államkincstárnál vezetett információs rendszer e téren "bizonytalan", amit a politikus közlése szerint az ÁSZ is megállapít, s ebből önmagában is adódik probléma. Úgy vélte, jó lenne, ha nem összesített, hanem iskolatípusok szerinti adatok lennének a támogatási összegekről. "Ennek a szélhámoskodásnak", amit a kormány tesz az az oka - magyarázta Semjén Zsolt -, hogy az oktatási rendszeren belül az óvodai oktatás olcsóbb, mint a gimnáziumi oktatás. Az önkormányzati intézmények esetében az országon belül sok óvoda, sok általános iskola van, és viszonylag kevesebb gimnázium, míg az egyházi iskolák szerkezetében sok a gimnázium, kevesebb az általános iskola és kevés az óvoda.

Ezért nem szerencsés összesített számokkal dolgozni - vélekedett, majd hozzátette: az óvodát az óvodával, az általános iskolát az általános iskolával, míg a gimnáziumot a gimnáziummal kell összevetni. "Ha ezt így számoljuk, akkor látható, hogy mindegyik területen súlyos diszkrimináció történt az egyházi intézményekkel szemben" - fogalmazott Semjén Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!