Hírek

2008.06.17. 15:40

A gyes és a gyed rendszerét félti a Fidesz és a KDNP

A Fidesz és a KDNP attól tart, hogy a gyes és a gyed rendszerének átalakításával a kormány pénzt venne el a családoktól - erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője beszélt az MTI-nek kedden.

MTI

A politikus utalt arra, hogy Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter egy interpellációra adott válaszában megerősítette, hogy gondolkodnak a gyes és a gyed mai rendszerének szükséges és lehetséges változtatásán, valamint a miniszterelnök felesége Dobrev Klára is korábban arról beszélt, hogy a gyes-en illetve gyed-en lévő anyukákat visszavinnék a munka világába. A sajtóban korábban megjelent hírek szerint a kormány azt fontolgatja, hogy új lehetőséget nyit a gyes igénybevételénél: az eddig három évig járó pénzt két év alatt is ki lehetne kérni, ekkor ennyi ideig tartana a gyes.

Soltész Miklós szerint ugyanakkor az a kérdés, hogy azok az anyák, akik a két éves gyedről gyesre mennének, azoktól elvennék-e a gyes harmadik évét. A politikus szerint ez lenne a legnagyobb becsapás, ezért arra szólította fel a szocialistákat, hogy ne vegyék el ezt a pénzt az anyáktól. A Fidesz-KDNP népjóléti kabinetvezetője arról is beszélt, hogy sem a részfoglalkoztatás jelenlegi helyzete, sem a bölcsődék száma nem teszi lehetővé, hogy az édesanyák visszamenjenek dolgozni. A KDNP-s politikus utalt arra, hogy az elmúlt hetekben 50 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, illetve Magyarországon a nők részmunkaidős foglalkoztatása hat százalék, szemben az uniós 30 százalékos átlaggal.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy országban jelenleg 561 bölcsőde működik 128 százalékos kihasználtsággal, vagyis nincs elég férőhely, ahová el tudnák helyezni gyermekeiket azok az anyák, akik visszamennének dolgozni. Elmondta: a Fidesz-KDNP megegyezést keres az ifjúsági és családügyi szervezetekkel, éppen azért, hogy a családtámogatás rendszere kiszámítható legyen, mert ez a gyermekvállalás legalapvetőbb szempontja.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!