Hírek

2008.06.24. 14:18

A Gömböc jelképezi Magyarországot a Sanghaj Expón

A 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának megjelenését és gondolatkörét egy hazai találmány, a Gömböc szellemisége határozza meg – mondta Huszty András, a magyar részvételt koordináló miniszterelnöki megbízott.

MTI

A miniszterelnöki megbízott a keddi kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a Gömböc – olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van, és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza –, mint fő gondolat, jól reprezentálhatja a magyarok felfedező képességét, innovativitását, a tudást és azt, hogy mindig megpróbálnak talpra állni. Hozzátette: a sanghaji világkiállításon való magyar részvétel teljes költségvetése 3,2 milliárd forint, amely nem túlzó, de színvonalas megjelenésre ad lehetőséget.

Huszty András tájékoztatása szerint három részből álló közbeszerzési eljárásban alakul ki, hogy kik vesznek részt a magyar pavilon kialakításában, berendezésében, és az ott zajló programok megvalósításában. Hozzátette: ebből az első kettő már lezajlott, hiszen kiválasztották a Gömböcöt, illetve a pavilon kialakítására vonatkozó építészeti tervpályázatot. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy kilenc pályamunka érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság Lévai Tamás pályaművét találta a legjobbnak. Véleménye szerint ez a terv képes arra, hogy odavonzza a szemet, és sikeressé tegye Magyarország megjelenését a Sanghaj Expón.

Lévai Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: megpróbálták a kívülálló szemével nézni a Gömböcöt, és arra  törekedtek, hogy több legyen puszta dekorációnál. Elképzelésük szerint farudak segítségével egy háromdimenziós mátrixot alkotnak majd, struktúrával töltik meg a teret. Domokos Gábor, a Gömböc egyik megalkotója a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, számukra nagyon fontos, hogy  ez az új geometriai forma lesz a magyar pavilon szimbóluma. Kínában ugyanis nagy szerepe van a formakultúrának, és remélhetőleg ez is elősegíti a sikeres megjelenést.

Úgy fogalmazott: a Gömböc a Jin és Jang térbeli megvalósulása. A tudós emlékeztetett arra: a Gömböcnek egyetlen stabil egyensúlyi helyzete van, ahová mindig visszatér, és nagyon ritka az, hogy matematikai eredményt fizikailag is meg lehet valósítani. Huszty András miniszterelnöki megbízott kitért arra, a Sanghaj Expón a magyar pavilon 1000 négyzetméteres lesz, és nem a magyaroknak kell felépíteni, hiszen csak bérlik. Hozzátette: a szervezők 70 millió látogatót várnak, ami átlagosan 400–500 ezer, csúcsnapokon 600–800 ezer érdeklődőt jelent. Megjegyezte: a látogatók nagy része kínai lesz, többségük Sanghajból és környékéről érkezik majd. Nagy részük valószínűleg azt sem tudja, hol van Magyarország – vélekedett. Hozzátette: a cél az, hogy a látogatóknak pozitív képük alakuljon ki az országról, és később is emlékezzenek rá, hogy Magyarország hol helyezkedik el a világban.

Huszty András elmondta: az is fontos cél, hogy Magyarország erősítse kereskedelmi és agrárkapcsolatait Kínával, növeljék a befektetések számát, és fejlődjön a két ország közötti turizmus. A sanghaji világkiállítás 2010 májusától október végéig tart, és több mint 200 szervezet, illetve ország képviselteti rajta magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!