Hírek

2008.05.15. 13:15

Politikai párbeszédet kezdeményez a környezetvédelmi tárca Heiligenkreuzról

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és dr. Oláh Lajos államtitkár magas szintű politikai párbeszédet kezdeményez Josef Pröll osztrák miniszternél a heiligenkreuzi hulladékégető ügyének megoldására, miután nem közeledtek az álláspontok a hulladékégető osztrák beruházója és a szentgotthárdi lakosság között közmeghallgatáson.

BAMA

A megbeszélésre a tervek szerint a június 5-i  luxemburgi Miniszterek Tanácsülésén kerül sor. A zöldtárca új vezetői magyar-osztrák ad-hoc bizottság felállítását tartják szükségesnek annak érdekében, hogy elérjék: az osztrák fél vizsgálja felül a hulladékégető telepítésének helyét és az a határtól távolabb épüljön fel. A környezetvédelmi minisztérium új vezetése elkötelezett amellett, hogy a hulladékégető a határtól távolabb épüljön fel, és elfogadhatatlannak tartják a beruházás környezeti hatástanulmányát, mivel abban a légszennyező anyagok országhatáron átterjedő hatását nem megfelelően vizsgálták, és a tanulmányban bemutatott számítások alapján a levegő nitrogén-dioxid tartalma is várhatóan túllépi a magyar jogszabályok szerinti határértéket.

A beruházás a magyar álláspont szerint nincs összhangban azzal, hogy a Szentgotthárd-Heiligenkreuzi régió a természeti értékeire, nemzeti parkjára, a biogazdálkodásra és az ökoturizmusra alapozza megélhetését. A magyar zöldtárca mindent elkövet annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek, ennek érvényesítése érdekében azonban politikai párbeszédre van szükség - hangsúlyozta Oláh Lajos államtitkár. Mint mondta, a magas szintű magyar-osztrák megbeszélésre június 5-én kerülhet sor a Luxemburgban tartandó Miniszterek Tanácsának ülésén, ez alkalommal a felek várhatóan az ad-hoc bizottság felállításáról is tárgyalnak majd.

Magyarország jelenleg az Espooi Egyezmény keretében, az országhatáron átnyúló környezeti hatásvizsgálati eljárásban hatásviselő félként vesz részt, ennek értelmében az engedélyező hatóságnak a magyar álláspontot illetően mérlegelési kötelezettsége van az engedély kiadása előtt, hazánknak vétójoga azonban nincs. Emellett korábban a Fertő-Hanság és az Őrségi Nemzeti Park ügyfélként is bejelentkezett a hulladékégető osztrák engedélyezési eljárásába, így az osztrák jogszabály értelmében jogot nyerhet arra, hogy amennyiben nem tartja elfogadhatónak az eljárás végeredményét, azzal szemben jogorvoslati lehetőséggel éljen.

Ezek is érdekelhetik