Hírek

2008.05.23. 19:08

Kaliforniában nem lesz többé menyasszony és vőlegény

Nem tüntetik fel többé a kaliforniai okmányokon a menyasszony és vőlegény titulust. Az Egyesült Államok legnépesebb államában ugyanis a legfelsőbb bíróság engedélyezte az azonos neműek házasságát.

BAMA

A melegek június 16-tól házasodhatnak össze Kaliforniában, s ez rengeteg teendő elé állítja az állami bürokráciát. Először is új házassági okmányokra, kérvényezési formanyomtatványokra lesz szükség, mert az eddigieken vőlegény és menyasszony szerepelt, ami immár idejétmúlttá vált. Áthúzni, összefirkálni pedig a hivatalos papírt nem szabad. Ám azt még nem tudni, hogy a formanyomtatványom hogyan tüntetik fel a szerződő feleket. Eddig Massachusetts volt az egyetlen állam, ahol az azonos neműek egybekelhettek, ott a menyasszony-vőlegény problémát az A és B féllel oldották fel. A hasonló kérdésekre már kevesebb, mint egy hónapja maradt a kaliforniai államigazgatásnak, s a késlekedés komoly botrányt jelentene, mert már az első napokban meleg párok ezrei akarnak majd összeházasodni. Sőt, az érdeklődést tovább erősíti, hogy az Egyesült Államokból bármelyik pár élhet majd a lehetőséggel, mert nem lesz feltétel, hogy a házasulandók kaliforniai lakosok legyenek.

Konzervatív csoportok - amelyek ősszel népszavazáson akarják visszacsinálni a melegházasság engedélyezését és a tilalmat alkotmányba foglaltatni - ragaszkodnak ahhoz, hogy kétféle okmány legyen, az egyik mindenképpen a hagyományos, amely szerint nem két partner vagy fél, hanem a menyasszony és a vőlegény fogad örök hűséget egymásnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!