Hírek

2008.05.22. 19:43

Jól jön az erős forint

Kisebb a devizahitel törlesztőrészlete, olcsóbb a külföldi nyaralás, és az importált termékek ára is csökken: az átlagember számára több előnnyel is jár a mostani erős forint. Kérdés, meddig bírja szusszal a magyar fizetőeszköz.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Jól jár, aki most váltja be forintjait, hiszen három éve nem kapott érte ennyi eurót - fotó: Kallus György
[/caption]Két hónap alatt 9 százalékkal erősödött a forint, és a héten hároméves csúcsra jutott az euróval szemben. Egy euró a bankközi piacon szerdán 243 forintot ért, igaz, tegnap a 244 forint/eurós szintig gyengült vissza a magyar fizetőeszköz. Az elemzők a következő hetekben további forinterősödésre számítanak, véleményük szerint a 240-es szint lehet a következő állomás. Kérdés azonban, hogy ezután mi várható, az elemzők egy része szerint további erősödés, mások viszont úgy látják: a forint nem fogja bírni szusszal, és visszagyengül a 250-es szint közelébe.

 „A magyar kamatszint jóval magasabb hazánkban, mint a környező országokban, ezért vonzóvá vált azok számára a forint, akik rövidtávú befektetést keresnek, ez pedig megdobta a magyar deviza iránti keresletet és így az árfolyamát is” – kommentálta az erősödést Bod Péter Ákos közgazdász. A nemzeti bank kamatpolitikájától is függ tehát a forint árfolyamának az alakulása – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve, hogy amíg újra meg újra megemeli a jegybank a kamatot, addig további erősödésre lehet számítani.

Mindennek a lakosság csak örülhet, hiszen az átlagember számára több előnnyel is jár az erős forint:

– Olcsóbban lehet valutához jutni, érdemes ezért most vásárolni eurót és dollárt, főleg annak, aki külföldi nyaralásra készül. Hiszen ötszáz euró vásárlásakor a mostani 245 forintos árfolyam mellett 122,5 ezer forintot kell csak fizetni, míg például 270 forintos árfolyamnál ugyanennyi euró 135 ezer forintba kerülne.
– A megtakarításainkat érdemes ilyenkor euróba vagy dollárba áttenni, mert ha a jövőben újra gyengülésnek indul a forint, akkor a deviza-visszaváltással sokat lehet nyerni.
– Az erős forint révén olcsóbbá válnak a külflödi utazások, hiszen  egységnyi forintért többet költhet kint az ember.
– Kevesebbet kell fizetnünk akkor, ha importterméket vásárolunk. Az importőrök ugyanis az éles verseny miatt jellemzően továbbadják a vevőknek az erős forinton elért extranyereséget.
– Érdemes külföldi internetes áruházakban, aukciós oldalakon vásárolni, termékeket rendelni, hiszen a forintra átváltott áraik most jóval alacsonyabbak. Aki megteheti, az akár külföldre is utazhat vásárolni, főleg szórakoztatóelektronikai vagy számítástechnikai eszközöket. A megspórolt pénzből bőven kijöhet az úti kötség ára.
– Idejig-óráig még a benzinárak száguldását is mérsékelheti az erős forint. A benzinárat meghatározó nyersolaj világpiaci árát ugyanis dollárban határozzák meg, a mostani gyenge dollár és az erős hazai valuta mellett azonban kevesebb forintot kell érte fizetni.
– A devizahitelesek áldhatják a legjobban a huzamosabb ideje erős forintot. A külföli valutában eladósodottak törlesztőrészletei ilyenkor ugyanis jóval alacsonyabbak.
– Az erős forint mellett az infláció is kisebb, ezért kevésbé drágulnak a boltokban a termékek.

Nem mindenki örül az erős forintnak

Míg az embereknek általában jól, addig a vállalatok egy részének kifejezetten rosszul jön az erős forint – figyelmeztetnek az elemzők. Az exportra termelő hazai cégeknek például sokat ártana, ha huzamosabb ideig a jelenlegihez hasonló szinten maradna a hazai fizetőeszköz, ez ugyanis jelentősen rontaná a versenyképességüket. Ha erős a magyar pénz, akkor egységnyi exporttermék után hiába kap ugyanannyi eurót vagy dollárt a vállalkozó, az kevesebb forintot ér, mint korábban, azaz rosszul jár. Mindennek tágabb következményei is vannak: a túl erős forint rontja az exportőrök teljesítményét (hiszen nekik nem éri meg ugyanannyit exportálni, mint korábban), ez pedig hátrányosan befolyásolja az egész magyar kivitelt. Arról nem is beszélve, hogy a teljesítményük romlásával párhuzamosan a cégek arra kényszerülhetnek, hogy munkahelyeket építsenek le.

Ezek is érdekelhetik