Hírek

2008.05.07. 14:54

Daróczi: Gyurcsány csak teoretikus felvetésként beszélt a lemondásról

A kormányszóvivő szerint Gyurcsány Ferenc csak teoretikus felvetésként beszélt szerdán a kormány esetleges lemondásáról.

BAMA

Daróczi Dávid arra reagálva nyilatkozott az MTI-nek, hogy a Reuters hírügynökség beszámolója szerint a miniszterelnök szerdán délelőtt külföldi tudósítók előtt arról beszélt, a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést. A szóvivő tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc egy újságírói kérdésre válaszolva jelezte: teljesen kizártnak tartja, hogy az Országgyűlésben az ellenzéki pártok közösen, a kormány ellenében fogadják el például az egykulcsos adó bevezetését. Azt ugyanis nem támogatja a Fidesz, vagy ha taktikai okok miatt mégis megszavazna egy ilyen kezdeményezést, az olyan következményekkel járna, hogy azonnal elveszítené a népszerűségét, amit a populista politizálás hozott nekik - idézte fel az elhangzottakat Daróczi Dávid.

Hozzátette: ezért a miniszterelnök pusztán teoretikus kérdésnek tartja, hogy ilyen esetben a kormánynak le kellene mondania, ugyanis a költségvetés és az adótörvények olyan ügyek, amelyeknél ha a kabinet nem tudja elfogadtatni javaslatát a parlamentben, akkor le kell mondania. A miniszterelnök szerint ez kizárt ma Magyarországon - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A Reuters a kormány esetleges lemondásáról írt szerdán, idézve Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök a hírügynökség szerint délelőtt arról beszélt, hogy a kormánynak le kell mondania, ha az Országgyűlés nem fogadja el a költségvetést. Két nagyon fontos törvény van, a költségvetés és az adó. Ha ezt a két nagyon fontos jogszabályt a kormány nem tudja kézben tartani, akkor a kormány nem maradhat hatalmon - idézte Gyurcsány Ferencnek külföldi tudósítók előtt szerdán Budapesten mondott szavait a Reuters hírügynökség.

Szerdán délelőtt kissé gyengült a forint. A kereskedők szerint az árfolyamváltozás kiváltó oka a magyar miniszterelnök külföldi tudósítók előtt tett nyilatkozata volt. A budapesti bankközi devizapiacon 252,40/50 forintot ért egy euró, szembeni a kedd délutáni 251,80/85 forinttal. Gyengült a forint a dollárral szemben is: az amerikai deviza árfolyama 162,90/163,00 forint volt délelőtt, míg kedden 161,65/75 forinton jegyezték. Magyarországon május 1-je óta van szocialista kisebbségi kormány, azt követően, hogy az SZDSZ kilépett a koalícióból.
MTI

Ezek is érdekelhetik