Hírek

2008.05.17. 15:27

A guargumi-ügy ijesztő volt

Öt éve működik a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, ebből az alkalomból a hivatal főigazgatójával beszélgetünk

BAMA

 - Öt évesek lett a hivatal május 15-én. Nem jött létre túl későn?

- Éppen ellenkezőleg: alig egy évvel az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrejötte után hozták létre a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) szervezetét. Az unió politikai vezetői is csak a kergemarhakór-botrány kipattannása után érezték szükségesnek az élelmiszerbiztonság hatósági felügyeletét. Azután döntött így az EU, hogy létrehoznak egy független, kockázatbecsléssel foglalkozó hivatalt, majd ennek minden tagállamban létrejöttek a nemzeti szervezetei. Magyarország nagyon hamar reagált, igaz, a MÉBIH az összes európai élelmiszerbiztonsági hivatal között a legkissebb és a leggyengébb jogkörű. Nem vethetünk ki bírságot, és nem végezhetünk ellenőrzéseket sem. Igaz nem is tudnánk, hiszen a teljes személyzetünk 18 főre csökkent az elmúlt évek leépítései után.”

- Ilyen gyenge jogkörrel mit tehetnek az élelmiszerbiztonság érdekében?

- Feladatunk elsősorban a kockázatbecslés: mi véleményezzük az adalékanyagokat, a génmódosított (GMO) növényeket, mi tartjuk a kapcsolatot az európai gyorsriasztó rendszerrel és az Egészségügyi Világszervezettel is (WHO). Ezenkívül mi hangoljuk össze a különféle magyar hivatalok munkáját és élelmiszerbiztonsági szempontból mi készítjük fel a munkatársaikat a nagy ellenőrzési akciókra. Az elmúlt öt évben a hivatal messzemenően igazolta, hogy létrehozása hasznos és időszerű volt. Hozzánk futottak be az utóbbi idők „eseményei” is.

- Például az ukrajnai étolajhamisítás?

- Sajnos minden hétre esik nyolc–tíz ilyen esemény. A többségük nem ilyen jelentőségű: üvegdarabok a konzervben, higany az olajoshalban. Ezek is ijesztően hangzanak, de elszigetelt esetek, míg az ukrajnai étolajhamisításnál, ahol ásványi olaj került az étkezésre szánt növényi olajba, nagyon veszélyes jelenség. Az élelmiszer-alapanyagok gyakorlatilag mindenhová eljutnak. Az ukrán esethez hasonló szennyezésnél egész Európa élelmiszerellátása veszélybe kerülhetne, hiszen minden élelmiszert ki kellene vonni, amibe a szennyezőanyag belekerülhetett az étolajjal.

Szeitzné Szabó Mária főigazgató

A Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán diplomázott 1978-ban, később közegészségtan-járványtan szakorvos képesítést is szerzett és tisztiorvosi szakirányú vizsgát is végzett. 2005 május 1-étől az Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) Tanácsadó Fórumának, A Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) regisztrált nemzetközi szakértője. Férjezett, két gyermek anyja.

- Előfordult olyan eset, amikor komolyan megijedt?

- Igen, a dioxinnal szennyezett guargumi esetében. Ott pontosan ez a rémálomszerű helyzet körvonalazódott, hiszen a guargumit a bébiételektől az üdítőitalokig szinte mindenben felhasználják, ráadásul a dioxinnak komoly egészségkárosító hatása is lehet. Ráadásul hihetetlen nehéz volt követni, hol és mibe kerülhetett a szennyezett anyagból.

- A magyar helyzet milyen ebből a szempontból?

- A múlt év átszervezései kicsit visszavetették a hivatalok hatékonyságát, de ennek ellenére a helyzet nem rossz. A Csillagszóró, majd a Kikelet akció alapján az a tapasztalatunk, hogy az árusok figyelnek a minőségre, a tisztaságra, bár természetesen vannak kivételek és hiányosságok. Az igazi veszélyt jelenleg az illegális élelmiszereket előállító zugvállalkozások, fekete vágóhidak jelentik, ahol a legelemibb előírásokat sem tartják be.

- Ezen a nyáron mi lesz a célpont?

„Elsősorban a turisztikailag frekventált, nagy tömegeket vonzó helyek, rendezvények, de mindenkinek számítania kell ellenőrzésre. Több szempontból egyébként a késő tavasz, a nyár eleje a legveszélyesebb. Nyáron mindenki tudja, hogy meleg van, be kell rakni az ételt a hűtőbe, de ilyenkor még egyszerűen nem szoktak hozzá, elfelejtik az emberek. Ezért ebben az időszakban a szokottnál több az ételmérgezés. Egyébként a jégkrémeket és a söröket, sörcsapokat már ellenőriztük, és elégedetten mondhatom: mindent rendben találtunk.

- A családban otthon ön mire ügyel?

- A tisztaság és a rend alapvetően fontos, de kevesen tudják például, hogy a nyers csirkehús tele van szalmonella-baktériumokkal. Ezért nem szabad például a nyers csirkét és a már megsütött húst ugyanazon a deszkán felvágni. Két felnőtt gyermekem van, de azért még mindig ügyelek arra, hogy kezet mossanak.”

Ezek is érdekelhetik