Hírek

2008.04.26. 17:59

Veres: Az év második felében állnak neki az adórendszer átszabásának

A Fidesz szerint a magyar emberek már csak legyintenek, ha a pénzügyminiszter az adórendszer átalakításáról beszél, szavainak már nem ad hitelt senki

mti

A Fidesz szerint a magyar emberek már csak legyintenek, ha a pénzügyminiszter az adórendszer átalakításáról beszél, szavainak már nem ad hitelt senki. Veres János pénzügyminiszter szerint az év második felében lehet döntést hozni az adórendszer átalakításáról.

A politikus az MSZP-választmány szombati ülése után arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ kilép a koalícióból, a liberális miniszterek "pótlása viszonylag gyorsan megtörténik". A Fidesz szerint Veres Jánosnak pénzügyminiszterként több éve lett volna arra, hogy átalakítsa az adórendszert; szavainak már senki nem ad hitelt.

"Azt látom reálisnak, hogy az első félév lezárása után (...) tudjuk azt megítélni, hogy 2009-ben milyen mozgástér áll rendelkezésünkre, és akkor fogjuk ezt a kérdést eldönteni" - fogalmazott Veres János az adórendszer átalakításának lehetőségét firtató kérdésre válaszolva.

A pénzügyminiszter ezzel összefüggésben kitért arra, hogy az adórendszeren belüli átalakítások és módosítások lehetőségét vizsgálják, de a következő hetekben nem lesz erről döntés.

Veres János azt mondta, az Új tulajdonosi programnak mind parlamenti, mind társadalmi támogatottsága meglehetősen széles. Mint mondta: a választmányi ülésen szó volt arról, hogy a következő időszak legfontosabb feladata - a konvergenciaprogramban lefektetett elvek megvalósítása mellett - az európai uniós fejlesztési források gyorsabb felhasználása, ezzel összefüggésben új munkahelyek létrehozása, a foglalkoztatás bővítése és az Új tulajdonosi program feltételeinek megteremtése.

Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter azt mondta: ha a liberális párt kilép a koalícióból, akkor az SZDSZ-es miniszterek "pótlása viszonylag gyorsan megtörténik". A sajtótájékoztatón Simon Gábor, a választmány elnöke arról beszélt, hogy a testület elfogadta az MSZP 2007-es zárszámadását és 2008-as költségvetését.

Hozzátette, hogy a testület egyetértett az Európai Szocialisták Pártja Mi Európánk című kiáltványával, és állásfoglalást fogadott el az MSZP és az európai szocialisták együttműködéséről.

A választmányi elnök tájékoztatása szerint a testület tagjai az ülés kezdetén meghallgatták Paul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták Pártja elnöke videoüzenetét, amelyben a politikus üdvözölte a szocialista pártot, és reményét fejezte ki a jövő évi európai parlamenti választáson való jó szereplést illetően.

A Fidesz szombati közleményében azt írta: "Veres Jánosnak pénzügyminiszterként több éve lett volna arra, hogy átalakítsa az adórendszert, erősítse a magyar gazdaságot. Ehelyett az országot a régió éllovasából Európa sereghajtójává tették, 1 százalékos gazdasági ''növekedést'', növekvő munkanélküliséget, naponta 6 milliárddal növekvő adósságot produkálnak".

"A magyar emberek tehát már csak legyintenek, ha Veres János az adórendszer átalakításáról beszél, szavainak már nem ad hitelt senki" - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!