Hírek

2008.04.04. 08:23

Tölgyessy: csak a kormányfőcsere segíthet

Csak a kormányfőcsere oldhatja meg a koalíciós válságot, az MSZP és az SZDSZ azonban már most is sokat vesztett, az országban pedig válság van - jelentette ki Tölgyessy Péter politológus, a liberális párt alapító tagja a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén.

BAMA

"Lehetetlen megmondani, hogy mi fog történni, nagyon sok forgatókönyvet el lehet mondani, de szinte csak rossz forgatókönyv van. Egyetlen egy erős van: egy új miniszterelnök" - jelentette ki Tölgyessy Péter az MTI kérdésére válaszolva. Minél hamarabb cselekvőképes kormány kellene, jobb lenne még idén túlesni valamiféle új választáson - hangsúlyozta a szakértő, aki korábban az SZDSZ elnöke, majd a Fidesz országgyűlési képviselője is volt. Tölgyessy Péter kiemelte: a kormány elvesztette többségét, véglegesen és világosan, amire a rendszerváltás óta nem volt még példa. "

A koalíció először ráhozta a válságot a családokra, aztán a gazdaságra, végül a politikára" - hangsúlyozta. Az országnak olyan kormányra van szüksége, aminek egyértelmű a legitimációja - tette hozzá. Tölgyessy Péter szerint nem működhet tartósan egy kisebbségi kormány jelenleg Magyarországon. "Egy nagyon kivérzett kormánytöbbség van, egy nagyon erős ellenzékkel, ami nem kedvez a kisebbségi kormányzásnak" - emelte ki. A kisebbségi kormányzás olyan országban működhet jól, ahol elégedettség és béke van, az állampolgárok nem érzik a kormányzást.  Olyan országban, ahol kétpólusú a berendezkedés, és nagy az elégedetlenség, ott nem működik az ilyen modell - tette hozzá.

Tölgyessy Péter szerint a miniszterelnöknek most azt kellene mondania az SZDSZ-nek, hogy két-három hétig még tárgyaljanak, ha pedig ez eredménytelen, akkor be kellene adnia a lemondását. Ez volt a helyzet legutóbb Olaszországban - mutatott rá. Az SZDSZ most elég elkötelezettnek tűnik, csak akkor változtathatna a véleményén, ha más lenne a miniszterelnök - jegyezte meg, utalva arra is, hogy az azonban már biztos, hogy az SZDSZ nem fog együttműködni a jobboldali ellenzékkel.  Tölgyessy Péter szerint az MDF ebben a helyzetben nem mentheti meg Gyurcsány Ferencet. Ha ezt megtenné, akkor teljesen ellehetetlenülne a már amúgy is meggyengült párt - mondta a szakember. Ugyanakkor a Fidesznek is nagyon nehéz lesz megmozdulni ebben a helyzetben, mert fel kell készíteni az országot az áldozatok meghozatalára. Az pedig "életveszélyes" dolog volna, ha kétharmados többséget szerezne egy párt a választásokon - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!