Hírek

2008.04.23. 14:28

Toborzóirodát nyitott a BRFK

Toborzóirodát nyitott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a főváros V. kerületében, hogy így próbálja megállítani a budapesti rendőrök létszámának tíz éve tartó csökkenését - mondta el szerdán az iroda megnyitója alkalmából Tóth Gábor, a főváros rendőrfőkapitánya.

BAMA

A Havas és a Molnár utca sarkán található iroda előtt tartott sajtótájékoztatón Tóth Gábor közölte, jelenleg 1300-an hiányoznak a BRFK állományából, közülük 968 olyan rendőr, akinek közterületen kellene feladatot ellátnia. A rendőrfőkapitány rámutatott: a létszámhiány elsődleges oka, hogy sok vidéki származású, fiatal rendőr fél- vagy egyévnyi fővárosi szolgálat után hazamegy a szülőkörnyezetébe. Továbbá az elmúlt években az átlagosnál több rendőr is idő előtt vonult nyugállományba - tette hozzá.

Tóth Gábor beszámolója szerint megkeresnek szakközépiskolákat, gimnáziumokat és munkaügyi központokat is, hogy megfelelő információkkal szolgáljanak számukra a testület feladatairól és működéséről. Az iroda megnyitóján a főkapitány arról is beszélt, hogy a budapesti állománynak jelenleg 60 százaléka vidéki rendőr, ezért a létszámhiány csökkentése érdekében az ő lakhatási feltételeiket is meg kell oldani. Hangsúlyozta: már most is négy szállóval, illetve havi 20 ezer forint albérleti hozzájárulással igyekeznek segíteni a vidéki származású rendőrök lakhatását.

Átmeneti megoldásként 300 vidéki rendőrt vezényelnek a fővárosba - elsősorban belvárosi részekre -, június elsejétől pedig 510 végzett rendőr szakközépiskolás és 90 rendőrtiszti főiskolát befejezett fiatal fog csatlakozni a BRFK állományához - mondta el Tóth Gábor. A fennálló rendőrhiány ellenére megfelelő a közbiztonság a fővárosban - hangsúlyozta a budapesti rendőrfőkapitány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!