Hírek

2008.04.24. 14:42

Szili: május 1-je új időszámítást hozhat a politikai életben

Szili Katalin szerint május 1-je után új, a társadalom által is elvárt politikai kultúra szerint működhet az Országgyűlés, ami új időszámítást hozhat a politikai életben. A házelnök szerint, ha az SZDSZ kilép a koalícióból, több és intenzívebb egyeztetésre lesz szükség a parlamentben.

BAMA

Szili Katalin újságíróknak erről annak kapcsán beszélt, hogy ezen a héten minden frakcióvezetővel egyeztet a kisebbségi kormányzással járó, várható parlamenti változásokról. Az eddigi egyeztetések tapasztalatait összegezve a házelnök azt mondta: "nincs ma a parlamentben olyan frakció, amelynek az lenne az  érdeke, hogy az Országgyűlés munkáját ne támogassa". A házelnök úgy látja, minden képviselőcsoport nyitott arra, hogy széleskörű és intenzív egyeztetéseket folytassanak május 1-e után az  indítványokról. A házelnök megfogalmazása szerint minden formális és informális lehetőséget meg kell ragadni az egyeztetésre.

Kérdésre válaszolva azt mondta: nagy horderejű, vagy kétharmados törvények elfogadását is lehetségesnek tartja. Azokra a sajtóhírekre reagálva, miszerint jelenleg alig van mit tárgyalnia az Országgyűlésnek,közölte: nem az indítványok, vagy a  törvényjavaslatok mennyiségén lehet lemérni, hogy jól dolgozik-e a  parlament. Lehet akár ezer javaslat is, ha nem tudunk vele megbirkózni, de lehet, hogy csak nyolcat fogadunk el, amelyek  viszont minőségi változást indítanak el - tette hozzá. Szili Katalin tájékoztatása szerint a kormány ezen a héten nyolc törvényjavaslatot nyújt be, amelyből háromnak a sürgős tárgyalását kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!