Hírek

2008.04.23. 12:38

SZDSZ: létrejöhet a Szabad Kezdeményezések Köre

Szabadai Viktor barátaival és politikustársaival együtt kezdeményezi az SZDSZ legújabb országos tagozatának, a Szabad Kezdeményezések Körének megalakítását; erről a párt budapesti választmányának elnöke szerdai, fővárosi sajtótájékoztatóján beszélt.

BAMA

Szabadai Viktor elmondása szerint a tagozat azzal a céllal alakul, hogy tömörítse azokat, akik érdemi változásokat akarnak a liberális pártban. Azt is fontos feladatnak nevezte, hogy átfogó pártstratégiát dolgozzanak ki 2010-ig. A liberálisok fővárosi választmányi elnöke azt őt faggató újságíróknak nem árulta el, kik a tagozat tagjai, csak annyit mondott, néhány éve egy társaság "egymásra talált az SZDSZ-en belül" és most jutottak el addig, hogy formalizálni akarják a működésüket. Hozzátette, hogy 15 fővel alakulnak meg és mindenkit várnak, aki szeretne velük együtt dolgozni.

Szabadai Viktor a tagozat megalakítását indokolva elmondta: az SZDSZ mai állapotában nem hasonlít arra a pártra, amely a rendszerváltás egyik letéteményeseként került be a köztudatba. Emlékeztetett arra, hogy a párt évek óta mélyen a parlamenti küszöb alatt található a közvéleménykutatók statisztikái szerint, állandósultak a személyi konfliktusok, a kiszivárogtatások, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és a pozícióharcok. A közelgő tisztújításra kitérve azt mondta, annak személyi kérdései nem oldják meg az SZDSZ problémáit. A fővárosi választmányi elnök szerint viszont a szabad demokraták második vonalában - amely elégedetlen az utóbbi években zajló leépüléssel - még van vitalitás. Úgy vélte, az elnökválasztásnak akkor lenne tétje, ha a "párt nagy öregjei engednének a pártot lassan megfojtó szorításukon és az egykori elnökök végre a háttérbe tudnának vonulni, teret adva az újaknak".

Szabadai Viktor szerint a régi elnökök mondanivalója csak a társadalom 2-3 százalékát mozgatja meg. A politikus a tisztújítás tétjének nevezte a párt szervezetének és programjának megújítását. Kijelentette, hogy Budapest azt a jelöltet fogja támogatni, amelyik a megújítás mellé áll, aki új tartalommal tölti meg a pártot és a szervezetet és új szellemiségű embereket enged be a vezetésbe. Kijelentette: le kell számolni azzal az illúzióval, hogy "létezhet egy igazságos Mátyás király, aki puszta trónra lépésével erős egységet és összefogást teremt," és akinek a személye garantálja a következő választáson az elfogadható eredményt.

Újságírói kérdésre Szabadai elmondta: szerencsétlennek tartja azt a kezdeményezést, amely Kuncze Gábor visszatérését célozza. Ezekben a várakozásokban egyúttal az is benne foglaltatik, hogy ha a volt elnök nem indul az elnökválasztáson, akkor ez csak egy másodosztályú verseny lehetne. Ezzel nem értek egyet - szögezte le  Szabadai Viktor. A koalíció kérdése kapcsán azt mondta, nem könnyítik meg az együttműködést a szocialisták azon megnyilvánulásai és nyilatkozatai, amelyek szöges ellentétben állnak a korábban közösen  vállalt és képviselt programjukkal.

Véleménye szerint ez a koalíció nem tartható fent, de a "legrosszabb (...), ami ebben az országban történhet, hogy két év kisebbségi kormányzást él túl az ország." Szabadai Viktor hozzátette: a szocialisták politikája alapján érdemi változások nem várhatóak, pedig ezek elodázhatatlanok. Ennek ellenére azt mondta, a liberálisok nem érdekeltek az előrehozott választásokban, mert azok nem szolgálnák az ország javát.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!