Hírek

2008.04.08. 17:01

Pénztárak állami kézben

Alkotmánybírósághoz fordul a KDNP az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény megsemmisítése érdekében. Az MSZP pedig már az új tartalmát fogalmazza.

Vég Márton

Lendvai Ildikó egy esetleges népszavazáson a több-biztosítós egészségbiztosítási rendszer ellen szavazna; az MSZP frakcióvezetője a Nap-kelte szerda reggeli műsorában azt mondta: eddig sem akartak több-biztosítós modellt. "Nem zavar engem, ha benyújtják, velük együtt fogok szavazni" - erősítette meg többször is a szocialista politikus újságírói kérdésekre.

Mint mondta, a szocialista pártnak az a szándéka, hogy új modellt készítsen. "A régi modellben sem volt több biztosító, az új modellben sem lesz több biztosító, de az új modellben méghozzá nonprofit állami pénztárak lesznek" - szögezte le "biztosítékként".  "Amit nem akarunk, értsd, több-biztosítós rendszer, azt nem fogjuk benyújtani, miért nyújtanánk be, amit nem akarunk" - hangoztatta.

A frakcióvezetőt azzal összefüggésben kérdezték az újságírók, hogy sajtóhírek szerint a szakszervezetek és a civil szervezetek néhány napon belül benyújtják azt a több mint félmillió aláírást, amellyel lehetővé válhat egy újabb népszavazás kiírása az egészségbiztosítási rendszer módosításának megakadályozására.

Az MSZP április 28-ával, az SZDSZ koalícióról döntő küldöttgyűlése után egy nappal kezdeményezheti a törvény egyes végrehajtási rendeleteinek felfüggesztését. Igen valószínű: az egészségbiztosításban immár csak állami tulajdonú pénztárak lesznek.

Az új változat megtartja a régi, tisztán állami tulajdont a szektorban, de az állami központ mellett létrehoz hét regionális pénztárat is. Ezeknek teljesen más lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A pénztárak lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást és ellenőrzik azt az adott területen. Az OEP tevékenységénél elvileg egy sokkal intenzívebb, szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást látnak el. A területi különbségeket a fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni. A kritikusok szerint azonban csak a bürokrácia és a felesleges adminisztráció növekedne ezzel a megoldással.

A kisebbségbe szoruló szocialisták érthető módon olyan törvényt akarnak benyújtani a koalíciós szerződés hó végi lejárta után, amelyet elfogad a parlament többsége. Ez azonban nehéz lesz. A Fidesz-KDNP az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény visszavonását szorgalmazza, a SZDSZ ragaszkodik a magántőke bevonásához. Az MDF szerint pedig egy biztosító is el tudná látni a feladatot, jóval hatékonyabban, mint a mostani.

„A jelenleg hatályos, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt vissza kell vonni, és más alapokra helyezve új  jogszabályt kell alkotni” – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint nem lehet toldozgatni-foltozgatni, az alapkoncepció rossz. Közben Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője közölte: az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a párt – mondta Semjén Zsolt. Hozzátette: amit a kormánykoalíció kitalált, az ellentétes a társadalom érdekeivel és sérti az emberek egészséghez való jogát.

A határidő azért is sürgeti a szocialistákat, mert a hét végéig kell eldönteniük a szakszervezeteknek és a civileknek, hogy benyújtják-e az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az összegyűlt több mint félmillió aláírást az Albert házaspár kérdéséhez. A népszavazáson felteendő kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?” Tudni kell, hogy az MSZP prominensei éppen a március 9-i népszavazás eredményének esetleges megismétlődésétől tartva fújtak visszavonulót a pénztártörvényt illetően.

Mindenesetre ma jár le az a határidő, amelyet a szakszervezetek és a civil szervezetek adtak a kormánynak az egészségbiztosítás átalakítására vonatkozó törvény visszavonására. Mivel erről eddig nem is esett szó, ezért meglepő lenne, ha végül nem árasztanák el aláírásokkal az OVB-t.

Végleges lett a cseh modell

Egy állami és nyolc magántulajdonban lévő egészségbiztosító fog működni a jövő év elejétől Csehországban – jelentette be tegnap Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter. „Az összes egészségbiztosító részvénytársasággá alakul át. Az Általános Egészségbiztosító tulajdonosa az állam lesz, míg a többiek magántulajdonba mennek át” – fejtette ki a miniszter. A biztosítókat árverésen fogják értékesíteni, s a magánosításból így befolyt összegeket az egyes biztosítók ügyfelei kapnák a biztosítónál vezetett számláikra. Ezt a pénz aztán az egészségügyi szolgáltatások finanszírozására kellene elkölteniük.

Ezek is érdekelhetik