Hírek

2008.04.30. 18:04

Nem tárgyaltak a rektorok javaslatáról

Az előzetes tervekkel ellentétben nem tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal szerdán a rektorok hallgatói költségtérítésre vonatkozó javaslatáról - derült ki a testület ülése utáni sajtótájékoztatón, Budapesten.

BAMA

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) javaslatára szakértői csoportokat hoznak létre. E munkacsoportok összegyűjtik majd a tapasztalatokat, s javaslatokat tesznek a költségtérítéses és államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóság, a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányai, szociális helyzete kérdéskörökben. A szakértői csoportokban a minisztériumi szakemberek mellett a hallgatók, a rektorok, a felsőoktatási szakszervezetek, a doktoranduszok és a nagycsaládosok képviselője is részt vesz majd.

A miniszter előrelépésként értékelte a szerdai megbeszélést, mint mondta, a felek álláspontja közeledett egymáshoz. Hozzátette: optimistább, mint amilyen két hónappal ezelőtt volt. "Ez egy kis lépés, de a kis lépésekből áll össze a ténylege előremenetel" - fogalmazott Hiller István. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az ülésen nem volt szó a hallgatói költségtérítésekről semmilyen formában. Nem volt szó arról sem, hogy a fizetendő költségtérítést szétterítsék a hallgatók között - szögezte le.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: javaslatukhoz, hogy vegyék le a rektorok javaslatát a napirendről, öt szervezet csatlakozott. Emlékeztetett arra, a HÖOK már 2006-ban javasolta, hogy törvényben szabályozzák a költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóságot. A rektori konferencia egyetemi tagozata legközelebbi ülésén részt vesz majd a HÖOK is.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke közölte: támogatják a három munkabizottság felállítását, és kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a hallgatói esélyegyenlőség, az esélyteremtés érdekében fogjanak össze a civil szervezetekkel is. A költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatók közötti differenciált átlépésekről elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a törvényben rögzített 15 százalékos lehetőséggel az intézmények hogyan tudnak élni, s a tapasztalatok alapján lehet majd továbblépni. Kis Papp kezdeményezte, hogy a következő ülésen tárgyaljon a kerekasztal arról a szabad demokrata javaslatról, amelynek alapján ismét napirendre került a felsőoktatás, a tudomány esetleges privatizációja. Ezt az érdekvédő járhatatlan útnak nevezte.

A Rektori Konferencia múlt kedden, Gyöngyösön fogadta el javaslatát, amely "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól. Lényege, hogy 2009-től a rendszer bevezetéséig - vagyis 2010-ig - tartó átmeneti időszakban teljes átjárhatóság legyen az államilag finanszírozott és a költségtérítéses rendszer között, szemben a most érvényes 15 százalékos kvótával, s az adott év tanulmányi eredményétől függően évente lehessen meghatározni, hogy ki melyik képzési formában tanulhat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!