Hírek

2008.04.26. 17:57

Mugabe vesztett, mostmár hivatalosan is

A zimbabwei választási bizottság szombaton hivatalosan megerősítette, hogy Robert Mugabe zimbabwei elnök évtizedek óta hatalmon lévő pártja vereséget szenvedett

mti

A zimbabwei választási bizottság szombaton hivatalosan megerősítette, hogy Robert Mugabe zimbabwei elnök évtizedek óta hatalmon lévő pártja vereséget szenvedett a legutóbbi parlamenti választáson.

"Befejeztük 18 választókerület újraszámlálását, s nincs nagyobb változás" - közölte a testület vezetője. A még függőben lévő 5 képviselői hely sorsa már nem fordíthatja meg a helyzetet, vagyis a ZANU-PF kormánypárt még azok megszerzésével sem szerezheti vissza a többségét az alsóházban. Az április elején közzétett előzetes választási végeredmény szerint 109-97 arányban az ellenzék kerekedett fölül.

A bizottság közölte azt is, hogy az elnökválasztás eredményének kiértékelését remélhetőleg hétfőig befejezik, és akkor azonnal meg fogják hívni az elnökjelölteket vagy megbízottjaikat a hitelesítésre.

Az 56 éves Morgan Tsvangirai, az ellenzéki MDC jelöltje már kihirdette, hogy az ő számításaik szerint nyertek, és nem lesz szükség második fordulóra az 1980-ban kivívott függetlenség óta hatalmon lévő, 84 esztendős Robert Mugabéval szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!