Hírek

2008.04.02. 12:08

MSZP: állami tulajdonban maradnak az egészségbiztosítási pénztárak

A jelenlegi egészségbiztosítási törvény alapján megoldható, hogy egy nonprofit, regionális elvű, a betegeket képviselő, 100 százalékos állami tulajdonban lévő biztosítási rendszer jöjjön létre - mondta Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán újságíróknak.

BAMA

A szocialisták politikai döntése megszületett, most a szakmai munka következik, hogy meglegyenek azok a százszázalékos állami tulajdonú pénztárak, amelyek egy lépést jelentenek az egészségügyi reformban - közölte a kormánypárti politikus, miután törvény előkészítésével foglalkozó szocialista raportőri csoport Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével ülésezett. Úgy vélte, a jelenlegi törvény alapján megoldható, hogy egy  nonprofit, regionális elvű, beteget képviselő rendszer jöjjön létre,  amely 100 százalékos állami tulajdonban marad.

Tukacs István azt mondta, a jogszabályban a magánbefektetés  lehetőségét úgy akarják módosítani, hogy a pénztárak 100 százalékos  állami tulajdonban is működjenek. Módosítani kell a területi elvet - folytatta - , mivel az MSZP  azt szeretné, ha nagyobb területi egységekben működnének a  pénztártagok, betegek képviselői. Véleménye szerint az egészségbiztosítási pénztárakról szóló  törvény esetében lehetőség van arra, hogy két-három hét múlva  megtárgyalják az első szakmai változatokat. Rohanni nem célszerű, mert az a hibázás lehetőségét rejti  magában - hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy továbbra is 500.000-2 millió tagja  lehetne-e a pénztáraknak, a politikus azt mondta, ez valószínűleg  értelmét veszti, mivel a regionális egységek ezek nélkül az  előírások nélkül is működhetnek. Tukacs István szólt arról is, hogy a pénztáraknak teljesen más  lesz a feladatuk, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). A pénztárak lesznek azok a szervezetek, amelyek azonos  fejkvótából gazdálkodva szervezik a gyógyítást, és ellenőrzik is az adott területen - fűzte hozzá. Nem az OEP tevékenységét végzik, hanem egy sokkal intenzívebb,  szakszerűbb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást is - fogalmazott.

Az MSZP-s képviselő közölte: a területi különbségeket a  fejkvótával mérséklik, ezt a törvényben nem akarják megváltoztatni. Arra a kérdésre, hogyan tudják majd biztosítani a többséget a  jogszabály elfogadásához a parlamentben, Tukacs István elmondta: szocialista kormányzás következik, törvényről törvényre kell mérlegelni, hogy meg tudják-e teremteni a parlamenti többséget. Hozzátette: a törvényjavaslat beterjesztése előtti egyeztetési folyamaton múlik az elfogadás esélye.

Egy másik kérdésre, hogy volt-e szó a vizitdíj kompenzálásáról, az MSZP képviselője közölte: erről nem beszéltek a raportőri csoport  ülésén. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Országgyűlés elfogadott egy olyan határozatot, amely a kormánynak feladatul adja, hogy  április 30-ig terjessze elő azt az átfogó intézkedési csomagot,  amely a háziorvosi ellátás, a járóbeteg szakellátás és a kórházi  ellátás finanszírozásáról szól a népszavazással összefüggésben. Szintén kérdésre Tukacs István elmondta, hogy a megbeszélésen nem esett szó az új egészségügyi miniszterről, mert április 30-ig a  SZDSZ-es miniszterek a helyükön vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!