Hírek

2008.04.05. 18:35

Májustól már szabadok a demokraták

Az SZDSZ országos tanácsa tegnap megerősítette az ügyvivő testület korábbi döntését a kormánykoalícióból való kilépésről. Kóka János, a liberálisok elnöke büszke saját pártjára.

Kun Tamás

„Az SZDSZ az első párt a rendszerváltás óta, amely kényszer nélkül mondott le a hatalmáról a programhűség és az elvei érdekében. Mi liberális programra törekszünk, mert a választóinktól erre kaptunk felhatalmazást” – jelentette ki Kóka János, az SZDSZ pártelnöke, miután tegnap a sajtó előtt ismertette a párt országos tanácsának (OT) döntését a koalícióból való kilépésről. A tanács 71 igen, 9 tartózkodás, valamint egyetlen nem szavazat mellett támogatta az ügyvivői testület határozatát.

Az OT arról is döntött, hogy április 27-re összehívják a rendkívüli küldöttgyűlést, amelytől azt várják, hogy erősítse meg a párt vezető testületeinek döntését a koalíciós szakításról. Ez lenne a legutolsó aktus, mely a koalícióból való kilépéshez szükségeltetik. „Április 30-tól a kormányzás felelőssége már az MSZP-t terheli” – szögezte le Kóka János.
A kormánypártok között múlt szombaton robbant ki a konfliktus, ami az OT tegnap meghozott határozatához vezetett. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és szocialista pártelnök ekkor, az MSZP országos pártértekezletén tartott beszédében váratlanul bejelentette, hogy kezdeményezi Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter leváltását. Erre reagálva hétfőn az SZDSZ parlamenti frakciója és ügyvivői testülete döntést hozott: április 30-i hatállyal visszahívják minisztereiket és államtitkáraikat a kormányból.

Kóka szerint a miniszterelnök szombati döntésével nem csupán a Horváth Ágnes, hanem a saját maga által hangoztatott, a koalíciós szerződésben lefektetett reformok mögül hátrált ki. A liberális pártelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a koalíciós szerződés felrúgásának ténye miatt az OT egyetlen lehetséges és egyetlen racionális döntést hozta meg. Pártja álláspontját ismertetve elmondta: „Nekünk leendő konstruktív ellenzéki pártként nem feladatunk az MSZP-nek miniszterelnök-jelöltet keresni. Ettől függetlenül viszont konstruktív ellenzéki pártként támogatni fogunk minden olyan kormányzati törvényjavaslatot, amely kiáll az igazi reformok, valamint a konvergencia-program megvalósulása, így pedig Magyarország gazdaságának növekedése, versenyképessége, illetve a pozitív szerkezeti átalakítások mellett.”

Az SZDSZ elnöke nem nevezett meg olyan szocialista politikust, akivel kormányfőként folytatnák az együttműködést és a kormányzást. Ezzel együtt vázolta miniszterelnöki ideálképét a sajtó képviselőinek: „Hazánknak olyan miniszterelnökre van szüksége, aki hallgat a közgazdászokra, a jegybank elnökére, a volt pénzügyminiszterekre. Olyan miniszterelnök kell, aki keveset beszél, de neki tud kezdeni a gazdaság bajainak orvoslásához.”

Tisztújítás csak a koalíciós szakítás után

Az SZDSZ országos tanácsa arról is határozott, hogy az április 27-i rendkívüli küldöttgyűlésen foglalkozni fognak a rendkívüli tisztújítás összehívásáról, valamint annak pontos dátumáról is. A tisztújításra az előzetes menetrend szerint előre láthatóan június 7-én kerül sor. Minderre azért van szükség, mert márciusban fény derült rá, hogy a tavalyi évben megtartott tisztújításon komoly visszásságok történtek.

Kóka János ennek kapcsán a saját maga és ezáltal a koalíciós szerződés legitimációjára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt: „ma a Magyar Nemzeten, a Hír Televízión  kívül senki nem veti fel az SZDSZ vezetésének legitimációjának kérdését.”

Gulyás József, az SZDSZ országos testületi elnöke hozzátette: „vizsgálat nem folyik a pártban, a helyzetet értékelve a politikai döntés megszületett, ez pedig a rendkívüli tisztújítás.” Gulyás azt is leszögezte, a koalícióból való kilépésről az április 27-én történő szavazáson komoly mandátumvizsgálat után a tavalyi küldöttek döntenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!