Hírek

2008.04.09. 19:03

Magyarország üdvözli a koszovói alkotmány elfogadását

Magyarország üdvözli a koszovói alkotmány elfogadását, amely széleskörű jogokat biztosít a kisebbségeknek - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerdán az MTI-nek.

BAMA

A magyar Külügyminisztérium üdvözli, hogy a koszovói törvényhozás elfogadta az alkotmányt. Eddigi ismereteink szerint ez az alaptörvény széles körű jogokat biztosít a kisebbségeknek, és nagyban épít az Ahtisaari-tervre - mondta Szelestey Lajos. A koszovói parlament szerdán fogadta el a volt szerb tartomány alkotmányát. Az ENSZ-közigazgatás által előkészített alkotmányos szabályozást felváltó alaptörvény június 15-én lép életbe. A tervek szerint az ENSZ-kormányzat ekkor ruházza át hatáskörét az újonnan megalakult ország hatóságaira, és a Koszovót felügyelő európai uniós misszióra.

Magyarország március 19-én ismerte el független államként Koszovót. Még azon a héten diplomáciai kapcsolatot létesített a két ország egymással. Ezzel Magyarország nagyköveti szintű kapcsolatot létesített Koszovóval, egyelőre azonban ugyanaz az ügyvivő dolgozik Pristinában, aki korábban az ENSZ-misszióhoz volt akkreditálva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!