Hírek

2008.04.05. 11:50

Keresztül-kasul Budapest reneszánsz ösvényein

Aki a Budapesti Művelődési Központ történelmi királysétáihoz csatlakozik április 6-án, vasárnap, az nemcsak az első tavaszi testmozgást tudhatja le, hanem frissítheti történelmi ismereteit is. Ráadásul ingyen!

R. V.

A Hunyadi Mátyás emlékére szervezett fővárosi városnéző kirándulások Budapest négy pontjáról, kétóránként (délelőtt 10, déli 12, délután 2 és 4 órától) indulnak. Találkozási pontok a Hősök tere, a margitszigeti centenáriumi emlékmű, a Budai Várban a Bécsi kapu, a Moszkva téri metrókijárat. Az idegenvezetők által kísért túrák nemcsak tematikában különböznek egymástól, hanem nehézségi fokban is. A városligeti vagy a margitszigeti séta nem követel különösebb állóképességet, ugyanakkor a Várban vagy a Budai-hegyekben tett kirándulás már alaposabban megmozgatja a résztvevőket.

Ízelítőként íme a Hősök teréről induló csoport programja, amelynek útvonala a királyok galériája és a Vajdahunyad vár. Az idegenvezető először a Hősök tere szoborgaléria „szereplőinek” és a galéria domborművein ábrázolt történelmi események ismerteteti. Aztán a Vajdahunyad vár épületeinek bemutatása következik a magyarországi építészeti stílusok ismertetésével.

A program kora a délután 5 órakor kezdődő reneszánsz esttel zárul a Budavári általános iskola udvarában (Tárnok utca 9-11.) Az autentikus hangulatú dínomdánom során nemcsak a Mátyás-korabeli kulináris élvezetekbe kóstolhat bele a látogató, hanem ízelítőt kap a reneszánsz udvari élet napos oldalából is: a muzsikát a Tabulatúra régizenei együttes szolgáltatja, a Mare Temporis Történelmi Hagyományőrző Egyesület jóvoltából pedig történelmi jelenetek elevenednek meg. A közönség megismerkedhet a korabeli fegyverforgatással, bepillanthat a kézművesek munkájába, és vásári mutatványosok produkcióját élvezheti.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!