Hírek

2008.04.29. 16:07

Katyn – Andrzej Wajda filmje a Duna Televízióban

Andrzej Wajda 2007-ben készült megrázó filmje, a Katyn a túlélés drámájáról, a túlélők tragédiájáról szól. Katonatisztekről, akik hadifogolyként nem is sejtik, hogy micsoda szörnyű vég vár rájuk. Hozzátartozók nélkül maradt nőkről, akik éveken át emberfeletti lelkierővel várják, hogy a katyni erdők mélyén agyonlőtt férjük, fiuk, fivérük hazatér majd. A Duna Televízió május 3-án, a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepén mutatja be a filmet.

BAMA

A mélyen személyes alkotás elkészítésére a rendező hosszú, reménytelennek tűnő évekig várt. „Egészen a kommunizmus összeomlásáig lehetetlen volt megcsinálni ezt a filmet – még csak gondolni sem lehetett ilyesmire. Ez volt a létező legnagyobb és legjobban megőrzött titok. Nem hittem, hogy megérem a napot, amikor már nincs Szovjetunió” – nyilatkozta Wajda.

A II. világháború előestéjén megkötött Molotov-Ribbentrop paktum titkos záradékában Németország és a Szovjetunió felosztotta egymás között Lengyelországot. 1939. szeptember elsején a nácik lerohanják az országot, és miközben a lengyel csapatok megpróbálnak ellenállni a Wehrmacht túlerejének, a hónap közepén a szovjetek megszállják a kelet-lengyel területeket. A lengyel hadsereg kapitulál, ezt követően mintegy 230 ezer lengyel katona orosz hadifogságba kerül. Közülük 22 ezer tiszt – egyúttal a lengyel értelmiség színe-java (Lengyelországban ekkortájt minden diplomás férfi tiszti fokozattal rendelkezett), akik tanárként, egyetemi professzorként, mérnökként vagy orvosként élték volna életüket békeidőben – sorsa már 1940 tavaszán megpecsételődött: Sztálin egyetértésével határozatot született arról, hogy a katonatiszteket (köztük a rendező édesapját, Jakub Wajda századost) ki kell végezni. A szisztematikusan végrehajtott likvidálás – tarkónlövés – után a holttesteket előre megásott gödrökbe dobálták, majd elföldelték őket.

Noha a tömegsírokat három évvel később a németek felfedezték, Sztálin letagadta érintettségét. Közel ötven évnek kellett eltelnie, hogy a Kreml annyit elismerjen: a tömeggyilkosságot a szovjet kommunista párt politikai bizottsága rendelte el, Sztálinnal az élen. Oroszország hivatalos álláspontja szerint ugyanakkor a katyni tömegmészárlás köztörvényes bűncselekmény, amely már elévült. Az orosz katonai ügyészség 2004 szeptemberében, 15 évnyi nyomozás után vádemelés nélkül zárta le az ügyet.

Wajda szempontjai azonban mentesek a napi politikától: „Ez egy gyászfilm, egy elégia, amely azt mutatja be, hogyan történt a tragédia. Nem politikai film, mert ami történt, túl fájdalmas, túl tragikus ahhoz, hogy bárki politikai célokra használja Lengyelországban vagy bárhol másutt” – nyilatkozta a rendező filmjéről, melyet az idén Oscar-díjra jelöltek a legjobb külföldi film kategóriájában.

A Duna Televízió – amely az elmúlt 15 évben a legtöbb lengyel filmet mutatatta be Magyarországon – május 3-án, a Lengyel Köztársaság nemzeti ünnepén mutatja be az alkotást. A 21 óra 55 perckor kezdődő filmhez magyar szinkron készült. Megszólal a rendező is: a Bekezdések Andrzej Wajádától címet viselő, 16 óra 50 perckor kezdődő összeállításban szó esik Wajda korábbi munkáiról, valamint a Katynról is. A világhírű rendező 2007 szeptemberében, a film varsói bemutatóját megelőzően adott interjút a Duna Televízió forgatócsoportjának. A nap folyamán a nézők dokumentumfilmet is láthatnak a katyni vérengzésről. Az Embertelen földön - Katyn (15 óra 40 perctől) rendezője, Konrad Sutarski személyesen is érintett: édesapja a kivégzettek között volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!