Hírek

2008.04.08. 10:15

Huszonegy magyar raboskodik dél-amerikai börtönökben

Huszonegy magyar állampolgárt tartanak fogva jelenleg dél-amerikai börtönökben – tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

BAMA

A fogvatartottak 70 százaléka, 15 fő kábítószerrel való visszaélés vádja miatt raboskodik valamelyik dél-amerikai országban - áll a közleményben. A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Dél-Amerikában a szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár többnyire jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak a Magyarországon érvényben lévőknél, az eljárás lassúsága miatt pedig a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre.

Mindezek miatt a minisztérium kéri a kontinensre utazókat: vigyázzanak arra, hogy idegen személy ne férkőzhessen hozzá a poggyászaikhoz, és nagyfokú óvatossággal járjanak el akkor is, ha külföldön olyan ajándékot fogadnak el, amely alkalmas kábítószer elrejtésére. A börtönviszonyok rendkívül rosszak Dél-Amerika államaiban, ezért a Külügyminisztérium külön kiemeli közleményében, hogy a konzuli szolgálat nem tud közbenjárni a helyi hatóságoknál a bírósági ítéletek befolyásolása, a bírósági tárgyalások időpontjának megváltoztatása és a börtönkörülmények javítása érdekében. Dél-Amerika országai közül Brazíliában, Argentínában és Chilében működik magyar nagykövetség, Venezuelában pedig egy konzul képviseli hazánkat. Emellett a nagykövetségek és a konzul munkáját számos tiszteletbeli konzul is segíti.

-->

Ezek is érdekelhetik