Hírek

2008.04.29. 16:56

Gorillák mászkálnak az ember feje fölött

A Fővárosi Állat- és Növénykertben átadták az emberszabású majmok új kifutóit. A létesítményekről Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató is elismerően nyilatkozott.

R. V.

A budapesti állatkert rekonstrukciójának második üteme a Nagyszikla felújítását, a környező kifutók kialakítását, a Szavanna-kompexum kiépítését és az emberszabású majmok kifutójának megnagyobbítását foglalta magába. Ezt összesen 2,7 milliárd forintos költségvetésből valósították meg, címzett támogatásból, fővárosi beruházásként – mondta el Hanga Zoltán szóvivő. A munka az elmúlt hetekben fejeződött be. Tavasszal, és a nyár első felében a nagyközönség is láthatja ezeket a létesítményeket, amelyek közül először az emberszabású majmok kifutóit adják át.

Az új „orangután erdő” az állatház eredeti kifutósorának teljes területét magába foglalja. Itt egykor három külön kifutó volt, és ezt egy nagy területként mind az orangutánok kapták meg. A 490 négyzetméteren a Szumátra erdeiben honos főemlősök számára sok mászóalkalmatosságot alakítottak ki. Egy ilyen mászókát a kifutón kívülre, a közönség számára hozzáférhető helyen is felállítottak, hogy a gyerekek könnyebben összehasonlíthassák mászóképességüket az orangutánokéval.

 A „gorilla kert” tízszer akkora, mint a régi gorillakifutó: alapterülete 1300 négyzetméter. A változatosan berendezett helyre több irányból is beláthat a közönség. Így mindig lehet látni az állatokat. Az új kifutót a belső hellyel egy speciális híd köti össze a látogatótérben sétáló közönség feje fölött.
Rácsok nincsenek. Az állattartó tereket száraz- és vizesárok, illetve üvegfal választja el a látogatóktól. Ezek négy rétegből összeragasztott, 50 milliméter vastag, esetenként több tonna súlyú üvegtáblák.

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!