Hírek

2008.04.30. 15:17

Fidesz értékelés a koalíció hat évéről

A rosszkedv, a kilátástalanság és a reménytelenség hat éveként jellemezte az MSZP-SZDSZ koalíció kormányázásának időszakát NavracsicsTibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

BAMA

Navracsics Tibor szerint mindez tovább folytatódik, és Magyarország további leszakadását vetíti előre. A politikus a  koalíció utolsó napján úgy értékelt: 2008-ra Magyarország az 1990  utáni időszak legsúlyosabb válságába került, az ország szociális válságban van, gazdasági válság küszöbén áll és egy politikai válság  kellős közepén vergődik. Szerinte az MSZP-SZDSZ koalíció többségben sem tudott semmilyen jelentős kormányzati lépést elindítani, amely javította volna az ország pozíciót, és erre kisebbségi helyzetben lévő kormánynak még  kevesebb lehetősége van.

Úgy vélte, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció hat éve példa arra, hogy mi történik egy országgal, ha nincsen jó kormányzati politikája. A kormány eljutott teljes osztogatástól a vaskézzel történő megszorításig, a programokban egy közös pont van, az, hogy mindegyiket hozzáértés nélkül hajtották végre. Navracsics Tibor szerint 2002 óta Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában a gazdasági mutatók, illetve a politakai stabilitás és hitelesség  szempontjából is. Magyarország Európa lesajnált szegénygyereke lett - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a hat év alatt a kormány intézkedései a szegényeket és a nyugdíjasokat sújtották leginkább.  Jelenleg három millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, egy-másfél millióan annak környékén. A 2004-es adatok szerint a szegények 20,1  százaléka él a kistelepüléseken, ugyanakkor a kisposták és a  vasútvonalak bezárásával a falvak egyre inkább leszakadnak a  társadalom fősodráról. A nyugdíjak vásárlóértéke csökkent, a nyugdíjas infláció pedig növekedett ez idő alatt - sorolta a példákat.  Mint mondta, most a kisebbségi kormány a foglalkoztatás bővítését jelöli meg a legfontosabb célként. Hangsúlyozta: míg 2002-ben 344 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, addig a 2008-as előzetes adat már 476 ezer munkanélküliről szól.

A gazdasági válságot Navracsics Tibor azzal illusztrálta: a gazdasági növekedés 2002-től 2004-ig még tartható volt, utána folyamatosan csökkent, 2007 utolsó negyedévének adatai szerint Magyarország 0,4 százalékos növekedés produkált, miközben például  Szlovákiában 14,3 százalékos volt a növekedés. Magyarország 5,5 százalékos államháztartási hiányával is messze  a legrosszabb Európában, holott ez már a rendkívül nagy szociális  áldozattal járó Gyurcsány-csomag utáni adat. Ugyanakkor - tette  hozzá - az államadósság egyre növekszik, míg 2002-ben a GDP  arányában  55,7 százalék volt, 2007-ben már 65,9 százalék ez az adat.

A Fidesz frakcióvezetője az Eurobarometer felmérésére hivatkozva arról is beszélt, hogy hat év után az ország hangulata is meglehetősen rossz, a gazdasági helyzetet a magyarok 90 százaléka értékeli rossznak, és a megkérdezettek 37 százaléka személyes életében is rossz időszaktól tart. Arra a kérdésre, hogy mikorra teszik az előrehozott választásokat, Navracsics Tibor azt mondta: ez attól függ, hogy mikor távozik a kormány a hivatalából. Azért nem kalkulálunk időponttal, mert nem rajtuk múlik a dolog - tette hozzá a frakcióvezető.   Arra a kérdésre, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásán gondolkodnak-e, azt mondta: június 7-ig, az SZDSZ tisztújító küldöttgyűléséig az SZDSZ-en belül is több kimeneteles a koalíció ügye.

Elmondta, hogy a Fidesz keddi és szerdai elnökségi ülésén is a  koalíció hat évét értékelték és a következő időszak feladatairól beszélnek, a nyárra készülve. Hangsúlyozta, a kétnapos elnökségi ülések általában nem a szokásos menetrendben zajlanak, ilyenkor nem szoktak konkrét döntéseket hozni, hanem inkább értékelik a közvéleménykutatási adatokat, politikai, gazdasági helyzetértékeléseket hallgatnak meg. Arra a felvetésre, igaz-e, hogy a Fidesz egykulcsos személyi jövedelemadózásban gondolkodik, Navracsics Tibor azt mondta: nem, soha ilyen hivatalos bejelentés nem volt. Mint mondta, a lap újságíróját kell megkérdezni, honnan szerezte ezt az információt.   Közölte, hogy a Fidesz hétfői frakcióülésen tájékoztatást ad annak kapcsán, hogy a köztársasági elnök szerdán bemutatja a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!