Hírek

2008.04.22. 15:02

Elfogadták a hallgatói költségtérítésről szóló javaslatot

Elfogadta a Magyar Rektori Konferencia a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán tartott keddi ülésén azt a javaslatot, ami "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól.

BAMA

A konferencia javaslatának két központi eleme, hogy egyrészt a rektorok teljes átjárhatóságot szorgalmaznak az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyek között, másrészt a hallgató teljesítménye alapján differenciálnák a fizetendő összeget. A konferencia 109 igen, 25 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. A döntés után Hiller István oktatási miniszter ismét megerősítette: Magyarországon belátható időn belül – a népszavazási  döntés nyomán – nem lesz bevezethető tandíj. Minden egyéb olyan javaslatra azonban nyitott a tárca, ami a felsőoktatásban a mennyiségi után a minőségi változást segíti.

"Gondolkodási tilalmat" ugyanis nem jelent a népszavazás eredménye – fűzte hozzá a miniszter. Azt is hangsúlyozta: a konferencia anyagát javaslatnak tekinti, amit a jövő szerdára összehívandó Felsőoktatási Kerekasztalnak kell megvitatnia. A tanácskozáson részt vett Miskolczi Norbert, a Hallgatói  Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke is, aki a  javaslat ellen érvelt, mondván: ha a rektorok elképzelése  megvalósulna, az azt eredményezné, hogy sokkal kevesebb embert  képeznének sokkal drágábban. Mint bejelentette: nem kizárt, hogy a javaslat kapcsán ismét tüntetéseket szervezzenek a diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!