Hírek

2008.04.18. 17:19

Elbukhat az internetadó: már senki sem akarja

Megbukhat a kormány által tervezett internetadó, ugyanis az internetelérésre 0,8 százalékos kulturális járulékot kivető törvénymódosítás mögül kifaroltak a támogatói

NM

Megbukhat a kormány által tervezett internetadó, ugyanis az internetelérésre 0,8 százalékos kulturális járulékot kivető törvénymódosítás mögül kifaroltak a támogatói. A Hiller István által vezetett kulturális és oktatási tárca az internetszolgáltatókra is kiterjesztené a járulékfizetési kötelezettséget, amellyel évi nettó 2,5 milliárd forintos többletbevételhez jutatta volna a kulturális alapot.

Az informatikai szervezetek panaszkodása után az ellenzék elvetette a javaslatot, kedden már csak a szocialisták védelmezték a járulékemelést. Azóta viszont Márfai Péter MSZP-s képviselő is a járulékemelés elhagyását javasolja a parlamentnek.

A kulturális tárca javaslata szerint a ma már kevésbé népszerű adathordozó termékek, például az üres cd-k és a magnók járulékát megszüntetnék, cserébe viszont 0,8 százalékos kultúradót vetnének ki az internetszolgáltatásra, a mobiltartalom-szolgáltatásra, illetve a bútorokra. Ennek oka, hogy a régi adathordozókból származó járulékkal már nem lehet feltölteni a kulturális alapot.

A sajtóban megjelent kommentárok szerint a parlament előtt lévő törvénymódosítás a koalíciós szakítás első áldozatának látszik, de az is könnyen lehetséges, hogy ezt nem várja meg a kormány, hanem egyszerűen visszavonja a javaslatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!