Hírek

2008.04.18. 17:23

Egyre több a bedőlt hitel

Egyre több a problémás hitel a megszorító intézkedések hatására – derül ki a Magyar Nemzeti Bank napokban közzétett jelentéséből

Z. H.

Egyre több a problémás hitel a megszorító intézkedések hatására – derül ki a Magyar Nemzeti Bank napokban közzétett jelentéséből. A háztartások romló jövedelmi helyzetük ellenére alig hajlandóak csökkenteni a fogyasztásukat. A megszokott életszínvonalat részben megtakarításaikból, részben hitelekből finanszírozzák. A kölcsönök egyre nagyobb hányadát azonban nem tudják visszafizetni.

A jegybank jelentése szerint ötödik negyedéve nő a kilencven napnál régebbi tartozások aránya. Tavaly 497 ezer adós szerepelt a központi hitelinformációs rendszerben, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik legalább három hónapon keresztül a minimálbérnél nagyobb összegű tartozást halmoznak fel.

Az OTP Banknál ugyan tavaly 1,4 százalékra csökkent a problémás hitelállomány a megelőző évi 2,1 százalékról, ellenbena külön figyelendő kölcsönök aránya 1,9 százalékról 3,4-re gyarapodott. A CIB Banknál is hasonló helyzet, ahol különösen a vásárlókártyás tartozásokat rendezik késve az ügyfelek.

A cégek belföldi banki hiteleinél a kilencven napon túl lejárt tartozások aránya 2007-ben két százalék fölé emelkedett. Különösen az építőiparban és a mikrovállalatok körében kiugróan rossz a törlesztési hajlandóság. Előbbi ágazatban évek óta magas a kockázat, a mikrovállalatok fizetési gondjai viszont vélhetően a megszorító intézkedések számlájára írandóak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!