Hírek

2008.04.23. 08:19

Bevásárlóközpontok a BKV-remízek felett?

Eladná a siklót, a libegőt és a kishajókat is a BKV. A spórolás jegyében listát készítenek az értékesíthető tevékenységekről és azokról a remízekről, buszgarázsokról, amelyekre rá lehetne építeni - írja a Népszabadság.

VGO

Évente több milliárd forint megtakarítást vár a főváros a BKV-tól, de a takarékosság jegyében megszorító intézkedésekre is kényszerülnek – tudta meg a lap városházi forrásokból. A spórolás jegyében igyekeznek minden olyan tevékenységtől megválni - eladni vagy bérbe adni -, amely nem tartozik szorosan a tömegközlekedési szolgáltatáshoz. Ezekről a tevékenységekről listát készítenek, s a végén összegzik, mit érdemes piacra vinni. A Népszabadság információi szerint az ötletlistára fölkerül a libegő, a sikló és a dunai kishajóflotta is. Utóbbira több pályázatot is kiírt már a BKV, néhányat el is adtak a vízi járművekből, de a cég a teljes flottától megválna, ha érkezne megfelelő ajánlat.

A cégnél ismét fontolgatják a buszgarázsok és remízek épületei fölötti légtér hasznosítását is - írja a lap. Ezek az ingatlanok ugyanis földszintes, többnyire lapos tetejű épületek, amelyekre akár több emeletet is rá lehetne húzni, irodaháznak, bevásárlóközpontnak is megfelelnének. Felmerült egyebek mellett - például a múlt hétvégén, a gazdasági minisztérium, a főváros és a BKV tárgyalásán - a HÉV tevékenységének teljes átengedése 20-25 évre olyan vállalkozónak, aki megújítaná a szerelvényeket - 300 kocsi, úgy 300 milliárd forintért -, s a teljes üzem működtetését, a BKV-tól függetlenül. A cégnél és a városházán is elképzelhetőnek tartanak azonban hasonló megoldást az agglomerációs buszok működtetésében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!