Hírek

2008.04.22. 16:59

A rektori konferencia új javaslatát máris ellenzik a hallgatók

Suha Péter

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán tartott ülésén a Magyar Rektori Konferencia elfogadta az államilag finanszírozott és a költségtérítéses felsőoktatás átalakítását célzó javaslatot. Ebben a rektorok teljes átjárhatóságot szorgalmaznak a két forma között, illetve a teljesítmény, a tanulmányi eredmény alapján differenciálnák (legalább hat csoportba sorolva) a hallgatók által fizetendő összeget.

109 igen, 25 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. A döntés után Hiller István oktatási miniszter ismét megerősítette: nálunk belátható időn belül - a népszavazási döntés nyomán - nem lesz bevezethető a tandíj. De "gondolkodási tilalmat" nem írt elő a népszavazás, ezért minden jobbító javaslatra nyitottak - fűzte hozzá a miniszter. Hangsúlyozta: a konferencia anyagát is ennek tekinti, amit az április 30-ra összehívandó Felsőoktatási Kerekasztalnak kell megvitatnia. Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a konferencián a javaslat ellen érvelt. Ha a rektorok elképzelése megvalósulna, szerinte az azt eredményezné, hogy sokkal kevesebb embert képeznének, sokkal drágábban. Mint bejelentette: nem kizárt, hogy a javaslat kapcsán ismét tüntetéseket szervezzenek a diákok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!