Hírek

2008.04.29. 13:38

A BKV jogszabályt sért a titkolózással

Üzleti titkok - az ombudsman szerint módosítani kell a BKV adatkezelési szabályzatát

mti

Felszólította a BKV Zrt.-t az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa, hogy módosítsa a szabályzatát: alakítson ki olyan gyakorlatot, amely megfelel a nyilvánosság, a jogszerű  adatkezelés követelményeinek - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a BKV Zrt. adatkezelésről szóló belső szabályzata több ponton nincs összhangban a jogszabályi előírásokkal, mert az üzleti titok benne meghatározott köre jóval tágabb a törvényben megengedettnél. Az állásfoglalás kiemelte, hogy a közfeladatot ellátó szervek  által kötött szerződések minden fontos adata nyilvános. Ez alól csak egyes személyes adatok és a Polgári Törvénykönyvben meghatározott  üzleti titok jelentenek kivételt.

A közfeladatot ellátó szervnek nyilvánossá kell tennie a szerződés minden lényeges elemét. Így bárki megítélheti, hogy a szerződéses jogok és kötelezettségek elősegítik-e a közfeladat ellátását, a szerződés tartalma összhangban van-e a jogszabályokkal - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!