Hírek

2008.03.31. 12:04

Visszahívja kormánytagjait az SZDSZ

Az SZDSZ-frakció arra kéri az ügyvivői testületet, hogy hétfő esti ülésén döntsön a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszahívásáról április 30-i hatállyal - jelentette be Kóka János pártelnök a hétfői frakcióülés után.

BAMA

A pártelnök szerint a kormányfő szombati beszédével gyakorlatilag felmondta az együttműködést, és paradox módon a Gyurcsány-kormány programjára mondott nemet. Kóka János hozzátette: Gyurcsány Ferenc egyoldalúan, egyeztetés nélkül döntött Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztéséről. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megerősítette a Kóka János által elmondottakat. Hozzátette: az SZDSZ arra törekszik, hogy egységes álláspontot képviseljen az ügyben.

Kóka János közölte: „a miniszterelnök a szombati beszédével világossá tette, hogy nem kívánja a koalíciós szerződésünkhöz tartani magát. Sokféleképpen lehet fogalmazni, de a lényeg egyszerű: Gyurcsány Ferenc azt üzente, hogy nem tartja érvényesnek a koalíciós szerződést”. Hozzátette, hogy a koalíció sorsáról nem egyedül az SZDSZ dönt, a két pártnak közösen kell döntést hoznia arról, hogy akarnak-e együtt kormányozni. Kóka János hangsúlyozta, hogy a frakció döntése nem személyekről szól, de méltánytalannak és tisztességtelennek tartják azt az eljárást, amit a kormányfő Horváth Ágnes menesztése kapcsán választott, de a miniszterelnöknek „ezzel nyílván saját lelkiismeretének kell elszámolnia”.

A szabad demokraták szerint Horváth Ágnes támadásával, akiből "a miniszterelnök politikai bűnbakot akar csinálni" Gyurcsány Ferenc saját kormányának egészségügyi programjára mondott nemet. Kóka János annak a véleményének adott hangot, hogy reformok nélkül hiábavalóak lennének az elmúlt év erőfeszítései és így néhány év múlva újabb erőfeszítésekre lehet szükség. A szabad demokratáknak nincs okuk azt feltételezni, hogy amit Gyurcsány Ferenc elmondott, az nem a Magyar Szocialista Párt hivatalos álláspontja, egyéb értelmű megkeresés az SZDSZ-hez nem érkezett - válaszolt a liberális párt elnöke arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e Gyurcsány Ferenccel tárgyalni a koalícióról, vagy esetleg más szocialista politikust képzelnek el miniszterelnökként.

Kóka János cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a múlt héten a koalíciós egyeztetések során a miniszterelnök nyilvánvalóvá tette volna azt a szándékát, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest. Közölte, hogy őt szombaton tíz óra előtt néhány perccel hívta fel Gyurcsány Ferenc, aki akkor közölte vele, hogy meneszteni akarja Horváth Ágnest és azt szeretné ha a két párt közösen jelölne egészségügyi minisztert. Kóka János elmondása szerint ő akkor közölte a kormányfővel, hogy formailag és tartalmilag is elfogadhatatlannak tartja a döntést. Formailag azért, mert véleménye szerint egy ilyen fajsúlyú döntésnek koalíciós egyeztetést követően kell megszületnie, tartalmilag pedig azért, mert Horváth Ágnes a Gyurcsány-kormány egészségügyi reform menetrendjét hajtotta végre, nagyon sok esetben az SZDSZ számára nehezen vállalható  kompromisszumokkal.

Gyurcsány Ferenc az MSZP országos pártértekezletén szombaton arról beszélt, hogy az egészségügyi reformpolitika mögül elfogyott a támogatás, új megoldásokra és nyugalomra van szükség, amelyeket egy új miniszter hitelesíthet, ezért azt javasolta, hogy a koalíciós partnerrel közösen jelöljenek másik tárcavezetőt Horváth Ágnes helyére. A miniszterelnök akkor elmondta, hogy ezt közölte már Kóka János SZDSZ-elnökkel és Horváth Ágnessel is, és természetes, hogy egyikük sem örült a dolognak.

A szabad demokraták még aznap közleményben reagáltak, amely szerint a miniszterelnök "egyoldalúan, egyeztetés nélkül" jelentette be, hogy nem kíván Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel együtt dolgozni.

Gyurcsány: az MSZP a koalícióval együtt akarja folytatni

Az MSZP célja, hogy folytassa a kormányzást a koalícióval együtt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Dávid Ibolya napirend előtti felszólalására reagálva kedden. Az MDF elnöke felszólalásban úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek a kialakult helyzetben meg kellene fontolnia a távozást. A miniszterelnök szerint a reformokat folytatni kell, de az eszközökben kell, és lehet is változtatni. Gyurcsány Ferenc úgy látja, a kétéves időszak lezárásában legyen elemzés, értékelés, de megengedhető az önkritika, illetve az irónia. Legyen benne politikai intellektuális alap is, hogy merre menjünk tovább - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az ország célja az - és ennek érdekében akarnak kormányozni -, hogy egyszerre szolgálják a hosszú távú érdekeket és az emberek hétköznapi biztonságérzetét. "Hogy mi az egyes pártok célja, azt majd az egyes pártok elmondják" - jelentette ki. A plenáris ülésről, az SZDSZ korábbi bejelentésének megfelelően, távol maradtak a szabad demokrata miniszterek és államtitkárok.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy reagált a liberális párt frakcióülése után elhangzottakra: Kóka János egy párton belüli egyeztetési folyamatról beszélt, és amíg nincs hivatalos álláspontja az SZDSZ-nek, addig nem kívánják kommentálni a bejelentést. A szocialisták politikusa kitért arra, Gyurcsány Ferenc döntése nem a múltról szólt, hanem a jövőről. Horváth Ágnes áldozat annak érdekében, hogy folytatódhassanak a reformok, és legyen meg az ehhez szükséges támogatás a társadalomban és a koalícióban - fűzte hozzá Nyakó István. Mint mondta, az MSZP a hétvégén is megerősítette, nem kevesebb reformot akar, hanem nagyobb biztonságot az embereknek és több támogatást az intézkedésekhez.

Az SZDSZ Új Generáció elnöksége elképesztőnek tartja, hogy a miniszterelnök a saját politikai túlélése érdekében feláldozza az ország és a felnövekvő generációk szempontjából elodázhatatlan reformokat - mondta a távirati irodának Léderer András, a szervezet elnöke. Hozzátette, hogy az Új Generáció üdvözölte a liberális frakció liberális kormánytagok visszahívásáról szóló határozatát, és annak támogatására kérte az ügyvivői testületet is.

Léderer András elmondta még, Gyurcsány Ferenc hétfői, parlamenti felszólalásában hangoztatta, hogy egyéni és csoportérdekeket kell összeegyeztetni. "Látjuk, hogy mik a kormányfő érdekei, a viselkedése pedig méltatlan Magyarország miniszterelnökéhez" - mondta a liberális ifjúsági szervezet elnöke.

Hiller: az MSZP-nek nem áll szándékában felbontani a koalíciót

A szocialista pártnak nem az a szándéka, hogy felbontsa a koalíciót, hanem hogy jobban működjön a kormányzás - mondta Hiller István az MSZP alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva. „Nem azzal a szándékkal tettük, amit tettünk, hogy a koalíció felbomoljon, hanem azzal a szándékkal, hogy jobban működjék” - fogalmazott.

A szocialista pártnak a pártszavazás révén a politikája egyértelműen az oktatás, az Új Tudás program, az Új Tulajdonosi program és az Út a munkához program köré csoportosítható. Magánvéleményeként azt mondta, hogy nem új programok hirdetése, felvetése, hanem ezeknek az elfogadott programoknak a színvonalas megvalósítása a megoldás.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!