Hírek

2008.03.11. 14:37

Újabb Stonehenge verzió

Egy angol régész újabb rejtéllyel sokkolta a leghíresebb kőkör történetét kutatókat: szerinte a kőkorban különleges harcosok vívtak élet-halál harcokat a menhírek között.

BAMA

Dennis Price Stonehenge-szakértő és a Wessex Archaeology egykori munkatársa azt állítja, hogy a kőkör mellett az 1978-as ásatások során talált csontvázak azt bizonyítják, hogy a helyszínen rituális küzdelmeket folytattak írja a Múlt Kor történelmi portál.  A maradványok vizsgálata szerint ugyanis mindegyikük erőszakos halált halt: az egyiket például i.e. 2300 körül nyílvesszők ölték meg. A csontok azóta a Salisbury-i Múzeum egyik tárlójában láthatók. Price szerint a Stonehenge közelében talált csontvázakat minden esetben fegyverekkel temették el, amely szintén arra utalhat, hogy erőszakos halált halhattak. Szerinte ez a hagyomány Stonehenge építésének idejére – i.e. 2600-ra – vagy még akár korábbra is visszamehet.

A kutató elmélete szerint az itt eltemetettek feladata a terület védelme lehetett. Ezt azonban csak addig tehették meg, amíg jött valaki, aki náluk is erősebb volt, és legyőzte őket, majd átvette a helyüket. Eszerint a múzeumban is ezek a Stonehenge-i Őrszemek láthatók. Price a furcsa ötletet azzal a magyarázattal támasztja alá, hogy szerinte egy olasz helyszínen - ahol gladiátorok küzdöttek, majd temették el a meghaltakat - is hasonló maradványokat találtak. A Salisbury-i Múzeum igazgatója, Adrian Green azonban csak mosolyog az ötleten, bár azt ő sem tagadja, hogy Price elképzelése igazán romantikus, és tovább gazdagítja a Stonehenge-folklór világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!