Hírek

2008.03.11. 14:46

Sajóbábony a halálbüntetésért

Sajóbábony lakosságának közbiztonsággal kapcsolatos panasza alapján egyebek között a halálbüntetés visszaállítását és a rendőrség társadalmi felügyeletének megszüntetését kezdeményezte a helyi képviselő-testület; a témát a házelnök javaslatára az Országgyűlés rendészeti bizottsága tárgyalta kedden.

BAMA

Nagy Imre polgármester és Török Barna jegyző januárban levélben fordult Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez egy  lakossági panasz kapcsán, amelyet 864 ember - a lakosság csaknem  egyharmada - írt alá. A panasz szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település lakossága többször tapasztalta, hogy az elvárt intézkedésre a rendőrök "nem értek rá", s így nem lehet a rendőrökre számítani. A polgármester és a jegyző levele szerint a képviselő-testület tárgyalásán kiderült, hogy az emberek nem érzik biztonságban magukat, s félelemben élnek. A panaszok szerint az emberek büntetlenül bemennek mások veteményes kertjébe, megdézsmálják a gyümölcsöt, a segélyek kifizetése esetén részegen ordibálnak az utcán, s még a gyermekkorúak is részt vesznek a szabálysértésekben.

"A bejelentés egy bizonyos népréteghez kapcsolódik, de leírni, kimondani senki nem meri, hiszen aki ezt megteszi, megbélyegzik" - olvasható a levélben. A levél szerint a képviselő-testület egyetértett a bejelentőkkel, és határozatában kezdeményezte "a Btk. radikális szigorítását". A nyolcpontos javaslatcsomagban első helyen áll a halálbüntetés visszaállítása, melyet egyebek között a tanúvédelmi program szigorításának, a büntetési tételek egyértelműsítésének, a rendőrök, bírák, ügyészek szigorúbb védelmének és az önkormányzati rendőrség felállításának a javaslata követ. A képviselő-testület ugyancsak szeretné, ha egyszerűsödne a szabálysértési eljárás, valamint a rendőrség létszámának radikális emelését, hatáskörük további bővítését is szükségesnek tartják. Szili Katalin február 8-án kelt válaszában közölte, hogy a rendészeti és az alkotmányügyi bizottságokat kérte fel, hogy tűzzék napirendre az ügyet.

A házelnök ugyanakkor levelében hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság 1990-ben megállapította a halálbüntetés alkotmányellenességét, továbbá Magyarország az Európai Unió tagállamaként is kötelezettséget vállalt arra, hogy a halálbüntetést semmilyen körülmények között nem tekinti törvényes büntetési formának. Szili Katalin hangsúlyozta: "a fentiekre is figyelemmel, magam sem támogatom a halálbüntetés visszaállítását". A rendészeti bizottság ülésén a polgármester és a jegyző ismertette a településen tapasztalt helyzetet. Molnár Lajos (SZDSZ) úgy fogalmazott, hogy a "rasszizmus határa", ami a levélben meg van fogalmazva. Véleménye szerint ezeket a problémákat nem így kell kezelni. Nagy Imre polgármester válaszában leszögezte, hogy ők nem rasszisták. Kökényesi Antal országos rendőrfőkapitány-helyettes, volt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány kiemelte, hogy nem a rendőrség munkájával van baj, hanem egy társadalmi jelenségről van szó.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára Sajóbábony helyzetét ismertetve elmondta, hogy a 3 ezer lelket számláló településen szaporodnak a garázda jellegű bűncselekmények, és az elmúlt évben több mint egymillió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki különböző ügyekben. Mint mondta, a helyben végzett közmunkának, illetve a nyilvános bocsánatkérésnek nagyobb lehet a visszatartó ereje, mint például a pénz-, vagy börtönbüntetésnek. A jegyző ennek kapcsán közölte, hogy nincs olyan ember, aki elvállalná a közmunka felügyeletét a településen. A jegyző nemmel felelt azokra a kérdésekre, hogy van-e cigány tanár, vagy dolgozik-e cigány a polgárőrségben. Ismertetése szerint 600-800 cigány ember él a háromezer fős településen. Avarkeszi Dezső, az alkotmányügyi bizottság elnöke levélben válaszolt a polgármesternek. Kiemelte a halálbüntetés alkotmányellenességét, és felkérte az önkormányzatot, hogy kezdeményezzék a településen egy rendőrőrs létrehozását. Hangsúlyozta, hogy a szaktárcánál zajlik a büntető törvénykönyv átfogó kodifikációja. A rendészeti miniszternek elküldte a képviselő-testület határozatát - közölte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!