Hírek

2008.03.31. 14:58

PDSZ-GOSZ: levél az oktatási miniszternek

Levélben fordult az oktatási miniszterhez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Gimnáziumok Országos Szövetsége (GOSZ), amelyben értetlenségüknek adnak hangot, hogy csak egy gyakorlati pedagógus szakember kapott helyet az iskolák biztonságával kapcsolatos javaslatokat tárgyaló szakértői munkabizottságban - közölte Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke hétfőn az MTI-vel.

BAMA

A két szervezet nem érti, hogy a bizottság összetétele miért "egyensúlytalan" , s miért csak egyetlen olyan tag van a tizenegy  között, akinek mindennapos, közvetlen tapasztalata van a közoktatási  intézményekben a pedagógusi szakmai munkát illetően. Ezért azt kérik  Hiller Istvántól, indokolja meg ezen döntését. A PDSZ és a GOSZ véleménye szerint ugyanis a gyakorlatnak nagyobb súlyt kell kapnia. A két szervezet azt ugyanakkor üdvözli, hogy a tárca reagálni  kíván a pedagógusokat ért atrocitásokra, illetve a közoktatási  intézményekben meglévő agresszióra, s azt is megelégedéssel látják, hogy a felállított szakértői munkabizottság feladata az intézményen  kívüli hatások elemzése is.

Az oktatási tárca vezetője múlt szerdán hozott létre szakértői bizottságot az iskola biztonságával kapcsolatos javaslatok kidolgozására, miután több pedagógust ért atrocitás került nyilvánosságra. A testület tagjai társadalomtudósok, biztonsági kérdésekkel foglalkozó szakértők, szakmai és szakszervezeti képviselők, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium egy-egy delegáltja. A szervezet elnöke Szüdi János, az OKM szakállamtitkára, társelnöke pedig Danielisz Béla, a főváros bűnmegelőzési tanácsnoka. A testület hétfőn tartotta első ülését a fővárosban.

Az oktatási tárca vezetője itt az együttműködés fontosságát hangoztatta, kiemelve, hogy nincs helye semmilyen boszorkányüldözésnek. A miniszter egy-másfél hónapon belül vár eredményt a bizottságtól. Azt mondta, ha a testület jogszabály-módosítást javasol, áll elébe. Ha úgy gondolják, hogy nem a jogszabály-módosítás, hanem más volna megoldás a történtekre, akkor arra is nyitott, ha pedig a kettőt ötvözni javasolják, akkor azt is kész megbeszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!