Hírek

2008.03.17. 18:43

Összefogás Barcikáért Egyesület: a kórház sorsa mindenkinek az ügye

Az észak-borsodi Kazincbarcikán a városi kórház sorsa mindenkinek az ügye, ezért fontos, hogy a május 18-i népszavazás eredményes legyen - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Rizner József, az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke.

BAMA

Mint fogalmazott: elég kemény kritikát kaptak a város vezetésétől, amely szerint a népszavazási kezdeményezésük politikai döntés, de - mint hangsúlyozta - "ez nem az", mivel a pártok támogatásától függetlenül álltak "egy emberként" a kórház ügye mellé. Hozzátette: a népszavazást azért kezdeményezték, mert szakmai okok miatt nem értettek egyet az egészségügyi intézmény vagyonkezelői jogának húsz évre történő átadásával. Arról is beszámolt, hogy az egyesület a kórház átadás nélküli  működtetéséről két alternatívát is a képviselő-testület elé tárt, de ezeket a javaslatokat "csak tájékoztatóként" kapták meg a  képviselők. "Ezeket akár le is lehetne porolni" - fűzte hozzá.

Mint mondta, amennyiben május 18-án nem lesz meg a kellő részvételi arány, illetve a lakosok úgy döntenek, hogy a város vezetésére bízzák a kórház működtetésének további sorsát, a most felfüggesztett pályázatok elbírálása, értékelése folytatódik, és magánkézbe kerülhet az intézmény. "Szeretnénk tudatosítani az itt lakókban, hogy az oly sokat emlegetett tőke bevonása a kórházak esetében eddig általában nem úgy történt, ahogy ígérte a befektető" - tette hozzá. Tóth Judit adjunktus, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) tagja arról beszélt, hogy nem kaptak lehetőséget az önkormányzattól egyeztetésre, s mindösszesen egy ötperces "szakmai párbeszédre" került sor.

Megjegyezte: a kazincbarcikai kórház nagy ellátási területtel rendelkezik, s 180 ezer ember egészségéért felel, így a környéken élők ellátásának a sorsa is megpecsételődik, ha a népszavazás nem eredményes. Az észak-borsodi Kazincbarcika képviselő-testületének március 7-i egyhangú döntése szerint május 18-án népszavazást tartanak a helyi kórház vagyonkezelői jogának átadásáról. A népszavazás 10 millió forintjába kerül a városnak. A népszavazásra feltett kérdés a következő lesz: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Kazincbarcikai Városi Kórház működtetését és vagyonkezelői jogát az önkormányzat átadja más cégnek vagy szolgáltatónak?"

Az Összefogással Barcikáért Egyesület azt javasolja támogatóinak, hogy erre a kérdésre nemleges választ adjanak. A kórház működtetésére három pályázati anyag érkezett, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem, továbbá a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház,  valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. anyaga. Ezek elbírálását, értékelését a népszavazás végéig felfüggesztette a barcikai testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!