Hírek

2008.03.06. 15:13

Orbán: a magyar demokráciának meg kell újulnia

A magyar demokrácia kifáradt, ezért meg kell újulnia - mondta Orbán Viktor csütörtökön a Pécsi Tudományegyetemen.

BAMA

"Magyarország a demokrácia jövőjét meghatározó lélektani pillanathoz érkezett. Felnőtt értelmiségi korba lép ugyanis az a nemzedék, amely már nem kapta, hanem beleszületett a demokráciába, és nem is nagyon tud vele mit kezdeni" - mondta a Fidesz elnöke A magyar demokrácia sajátosságai című előadásában. A volt miniszterelnök egyetemistákból és oktatókból álló, mintegy négyszáz fős hallgatósága előtt azzal érvelt, hogy a mai magyar fiatalok úgy-ahogy belefolynak a diák érdekképviselet munkájába, közéleti részvételük ugyanakkor "hervatag képet mutat", a pártok ifjúsági szervezeteinek és más ifjúsági szervezetek aktivitása nem mérhető az 1980-as évekéhez.

Orbán Viktor úgy vélte: a magyar demokrácia megújítása intellektuális kérdés; az ország jövője nagyobb mértékben függ a tudástól, mint a pénztől. Ezért fontos, hogy a felsőoktatásból kikerülő fiatalok próbáljanak olyan gondolatokat felszínre hozni, olyan területeken is szerepet vállalni, amit politikának, közéletnek nevezünk, mert egy kifáradt politikai elit, kifáradt politikai rendszer nem képes friss gondolatokra építeni egy ország jövőjét - fűzte hozzá. "Ezért kulcskérdés az önök szerepvállalása. Agitálni szeretném önöket, hogy lépjenek be abba a világba, ami talán idáig önök előtt sok érdekességet, izgalmat, csalogató tulajdonságot nem mutatott" - jegyezte meg.

Orbán Viktor véleménye szerint a demokrácia megújításában komoly szerepe van a március 9-i népszavazásnak is, amely a képviseleti demokráciát kiegészíti, gazdagítja, megnyitja a részvételi demokrácia felé. "Március 10-én új korszak kezdődik, megváltozik a politikusok viselkedése, fontosabbá válnak az emberek, vagyis benne van a felfrissülés, megújulás lehetősége".
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!