Hírek

2008.03.30. 11:44

Miucsi nyerte a III. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt

A japán Miucsi (Miyuji Kaneko) nyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt Szegeden, az immár harmadik alkalommal megrendezett zenei versengés ünnepélyes eredményhirdetését vasárnap délelőtt tartották.

BAMA

A tizennyolc éves zongorista, akinek édesanyja magyar származású, a díjátadót követően az MTI-nek elmondta, hatéves korában költözött Magyarországra anyai nagyszüleihez zenét tanulni.  Előbb Vácott a Bartók Béla Zeneiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek képzőjében tanult. Egy Egyesült Államokban rendezett nemzetközi verseny első díja nyomán tízéves magyarországi tartózkodás után nyerte el a Tokiói Zeneakadémia ösztöndíját, ahol jelenleg tanul. A fiatal művész háromévesen ismerkedett meg a zongorával, s először még a kotta ismerete nélkül - anyai nagyanya segítségével, aki szintén muzsikus -, hallás után kezdett el játszani. Mint elmondta, a magyar zeneszerzők közül Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán a kedvencei, s a romantikus, illetve a XX. századi szerzők műveit kedveli leginkább.

A szegedi versenyre, melyet kétévente Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan rendeznek meg idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából és Spanyolországból érkeztek fiatal tehetségek, összesen huszonnégyen. A háromfordulós megmérettetésen az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szóló műveket, a döntőben pedig - melyen Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar is közreműködik - egy Liszt- vagy Mozart-versenyművet kellett előadniuk. A verseny díjazottjai a pénz és tárgyjutalmak mellett, számos koncertmeghívást kaptak, a fődíj pedig egy Brodmann zongora volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!