Hírek

2008.03.21. 08:43

Milliárdos ingatlancsalással buktak le

Egy olaszországi ingatlanvásárlás során elkövetett egymilliárd forintos csalást leplezett le a magyar rendőrség

BAMA

Egy olaszországi ingatlanvásárlás során elkövetett egymilliárd forintos csalást leplezett le a magyar rendőrség. A pénzt még időben, hiánytalanul zár alá tudták venni - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztályának egyik alosztályvezetője,Rigó Attila. Az NNI kezdeményezte az ügy átadását az olasz hatóságoknak - idézi a távirati irodát az mfor.hu.

Az ügynek egy amerikai cég is szereplője. Még 2006-ban egy amerikai off-shore cég adás-vételi szerződést kötött egy olasz vevővel egy Milánó melletti gyártelepről. Abban állapodtak meg, hogy a 27 millió eurós vételárat részletekben fizetik ki és a folyósításba egy magyarországi gazdasági társaságot is közbeiktatnak. Erre azért volt szükség, mert Olaszországban jogszabály rendelkezik arról, hogy minden, az Amerikai Egyesült Államokba irányuló nagyobb utalást az olasz hatóságok befagyasztanak, és az összeget visszatartják mindaddig, amíg az üzleti hátteret nem tisztázzák.

A vételár első részletét 2007 júniusában utalta át a vevő az ügyletbe beiktatott magyarországi tanácsadó cégnek. A Magyarországon bejegyzett cég olasz tulajdonosai azonban a több mint hárommillió eurót (akkori árfolyamon 937 millió forintot) nem az eladónak, hanem a Seychelles-szigeteki off-shore cégük magyarországi bankszámlájára utalták tovább. Innen másnap részben az off-shore cég Seychelle-szigeteki számlájára, részben egy panamai céghez utalták volna tovább a pénzt, de ezt már nem tudták megtenni, mert a rendőrség zároltatta a számlát.

Az ügyben azt követően indult nyomozás, hogy a vevő előbb Magyarországon, majd Olaszországban is feljelentést tett, amiért az általa utalt pénz annak ellenére nem érkezett meg az eladóhoz, hogy az utalási formáról szerződést is kötöttek a közbeiktatott magyar céggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!