Hírek

2008.03.20. 08:27

Megfenyegette Európát bin Laden

Újabb hangfelvétellel jelentkezett szerdán Oszama bin Laden al-Kaida vezér, ezúttal Európának üzent a Mohamed-karikatúrák ügyében

BAMA

Újabb hangfelvétellel jelentkezett szerdán Oszama bin Laden al-Kaida vezér, ezúttal Európának üzent a Mohamed-karikatúrák ügyében - közölte egy iszlamista internetes oldalakat figyelő amerikai központú szervezet.

A szaúdi milliomos "büntetést" helyezett kilátásba az Európai Unió számára a muzulmán vallásalapító prófétát turbán helyett bombával a fején ábrázoló, a közelmúltban dániai és más európai lapokban újraközölt gúnyrajz miatt. Az újságok múlt hónap közepén jelentették meg ismét a karikatúrákat, egy nappal azután, hogy a dán rendőrség őrizetbe vett három személyt, akik tervet szőttek az eredetileg 2005 őszén megjelent Mohamed-karikatúrák egyik rajzolójának meggyilkolására.

Az újságok azt kívánták jelezni az egyik gúnyrajz újbóli leközlésével, hogy történjék bármi, kiállnak a szólásszabadság mellett. A bő öt perces felvételen Oszama bin Laden kifejti, hogy a karikatúrák megjelentetése az iszlám elleni "új keresztes háború" része, amelyben szavai szerint a római katolikus egyházfő is "jelentős" szerepet játszik. A terroristavezér ezután fenyegeti meg válaszlépésekkel az európaiakat. "Próbára teszitek a muszlimokat (...) a választ látni fogjátok, de hallani nem. Anyáink veszejtsenek el bennünket, ha nem kelünk fel az Allah üzenetét közvetítő (Mohamed próféta) védelmében" - fogalmazott.

A hangfelvételt - amelynek elhangzása közben Oszama bin Laden látható egy képen Kalasnyikov-gépkarabéllyal a kézben - egy olyan iszlamista holnapra töltötték fel, amelyen korábban is jelentek már meg al-Kaida-közlemények, és amelyen szerepel a terroristahálózat médiarészlegének, az asz-Szahabnak a logója. Ha valóban bin Laden hangja hallható a felvételen, ez volt az első üzenete ebben az évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!