Hírek

2008.03.14. 13:47

MDF: egyfordulós parlamenti választásokat javasolnak

Az MDF az országgyűlési választásokról folyó ötpárti egyeztetésen az egyfordulós, listás parlamenti választások bevezetését javasolja, valamint törvénymódosítással el kívánja érni, hogy a helyi népszavazás feltételei megegyezzenek az országos népszavazás feltételeivel - mondta az MDF alelnöke pénteken, Budapesten.

BAMA

Az MDF a valóban demokratikus és átlátható választói döntés érdekében az egyfordulós parlamenti választások bevezetését  kezdeményezi, illetve a helyi ügyekben döntő népszavazások esetében  a sikeresség feltételéül azt szabná, hogy az összes választásra  jogosult polgár több mint egynegyede azonos választ adjon a  megfogalmazott kérdésre - közölte Almássy Kornél, a párt alelnöke a Lasztovicza Gáborral, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnökével  közösen tartott sajtótájékoztatón. Almássy Kornél elmondta: a választási rendszerről szóló ötpárti egyeztetésen az MDF-nek ezt a korábbi javaslatát ismét napirendre szeretnék venni, míg a helyi népszavazással kapcsolatos törvénymódosító javaslatukat a jövő héten várhatóan benyújtják az Országgyűlésnek.

 Lasztovicza Gábor közölte: a népszavazási kampány során minden felelősen gondolkodó állampolgár előtt nyilvánvalóvá kellett válnia annak, hogy a politika jelenleg képtelen, és nem is akarja az állampolgárok által rábízott feladatokat ellátni, ezért kezdeményezik az egyfordulós listás választási rendszer kialakítását. Hozzátette: ez a rendszer jobban tükrözné a választók  akaratát, kevesebb lehetőséget adna a visszaélésre és valóban a  politikai erőviszonyokat tükrözné.

A politikus elmondta: 2001-ben - amikor az MSZP meghirdette  népszavazási kezdeményezéseit az ingyen tankönyv, ingyen jogosítvány  ügyében - azt gondolták, hogy ez egy egyszeri fellángolás. Ám - mint mondta - mára kiderült, és főként a múlt heti népszavazás tükrében elmondható, hogy egy új politikai műfaj, a "népszavazási politizálás" kezd meghonosodni. A helyi népszavazási kezdeményezések megerősítésével kapcsolatban Almássy Kornél közölte: az MDF a helyi népszavazások mércéjévé azt állítaná, hogy a választópolgárok több mint egynegyede a feltett kérdésre azonos választ adjon, ugyanúgy, mint az országos népszavazásnál. Emellett vagy a referendum kiírásához szükséges aláírások számát csökkentenék, vagy az aláíráshoz szükséges időt megnövelnék meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!