Hírek

2008.03.26. 13:11

Leonardo-csempék és Medici-kárpit

Már nyitva áll az Iparművészeti Múzeum június 30-ig tartó kiállítása, a „Beatrix hozománya – Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara” című tárlat. A műtárgyak a „Reneszánsz Év – 2008” program keretében a „4x a reneszánszról” kiállítás-sorozat részeként láthatók.

R. V.

A múzeum ezúttal a 15. század végi itáliai luxusművesség kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be, hazai és külföldi társintézmények anyagából. A szervezők egyrészt részletesen meg akarják ismertetni az érdeklődőkkel az Európában új kerámiatechnika, az ónmáz használatának korai megjelenéstől a majolikaművészet 15. századi kezdeteinek feltárását és az emlékanyagot. Másrészt a Mátyás- illetve Jagelló-kori magyar királyi udvarban megjelenő majolikatárgyak eredetét és készítési körülményeit vizsgálják. A részben töredékes, de igen gazdag magyarországi anyagot Itáliából kölcsönzött, hasonló stílusú, ép tárgyak egészítik ki, hangsúlyozva a Magyar Királyság és az itáliai majolikaművészet központjai közötti élénk kapcsolatot.

A több mint 200 műtárgy mellett igazi különlegességnek számít az a több mint 500 darabból álló csempe padlózat, amelyet Leonardo da Vinci rajzai díszítenek. A tárlat utolsó termében pedig négy, Raffaello tervei alapján készült Medici-kárpitban is gyönyörködhetnek a látogatók. A kiállításhoz a múzeum minden korosztályt megszólító programsorozatot is szervezett.

Meglepetés, hogy aki jegyet vált a „4x a reneszánszról” bármelyik kiállítására, az jegye felmutatásával 25 százalékos kedvezményt kap három másik intézmény reneszánsz kiállítására. Az akcióban az Iparművészeti Múzeum mellett részt vesz a Budapesti Történeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár. A teljes árú jegy 1600 Ft, a kedvezményes 1200 Ft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!