Hírek

2008.03.19. 16:15

Kóka: ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy a koalícióban maradjon az SZDSZ

A magántőke bevonása az egészségbiztosítási reform lényege. Ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon - mondta Kóka János szerdán Budapesten.

BAMA

"Azért kötöttük a koalíciót, hogy végrehajtsuk a reformokat. A reformokról tehát csak a hatalommal együtt volnánk képesek lemondani" - tette hozzá az SZDSZ elnöke. Arra a kérdésre, hogy ha az MSZP jövő szombaton úgy dönt, száz százalékos állami tulajdonban akarja tartani a 22 egészségbiztosítási pénztárat, akkor a szabad demokraták kilépnek-e a koalícióból, Kóka János azt mondta: határozott meggyőződése, hogy az állam nem tud magával versenyezni. Magyarázatként hozzáfűzte: a monopol jellegű Országos Egészségbiztosítási Pénztár felváltása regionális monopolintézményekkel értelmezhetetlenné teszi a versenyt.

A liberális pártelnök emlékeztetett arra, hogy korábban volt ilyen javaslat, de ez az SZDSZ több-biztosítós modellre vonatkozó felvetésével együtt lekerült a koalíció tárgyalóasztaláról és végül egy kompromisszumos döntést hoztak. Az SZDSZ elnöke szerint nincs ok arra, hogy újra megnyissák ezt a kérdést és elmenjenek egy nagyobb állami kontroll irányába. Hozzátette: ilyen szocialista javaslat a tárgyalóasztal mellett nem is hangzott el. Kóka János véleményét úgy összegezte, hogy ha a szocialisták  tárgyalni szeretnének arról, miként lehetne jobban megcsinálni az egészségügyi reformot, akkor a liberálisok készek erre, de arról nem  tudnak tárgyalni, hogyan lehetne nem megcsinálni. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, érez egyfajta elbizonytalanodást az MSZP oldalán a népszavazási eredmények láttán. Hozzátette: ezzel szemben az SZDSZ azt mondja, tanulni kell a hárommillió igenből, és erőt kell meríteni a 700 ezer nemből.

"Az SZDSZ felelőssége mindig az volt, hogy a reform útján tartsa a kormányt. Most sincs alternatíva, nem tudunk letérni a reform ösvényéről, mert az Magyarországnak maradandó, súlyos károkat okoz" - közölte Kóka János. A kialakult helyzetet az SZDSZ elnöke úgy értékelte, hogy a népszavazás eredménye a vártnál is nagyobb tekintélyvesztést okozott az országnak. Emlékeztetett arra, hogy a hitelminősítők sorra minősítették le Magyarországot. Az ellenzék minden eszközzel megpróbálja megakadályozni a reformokat, és amikor a nemzetközi befektetői kör azt érzi, a kormány elbizonytalanodott, akkor valóban lehetetlenné válik, hogy befektetők jöjjenek Magyarországra, akik adott esetben beszállnának az egészségbiztosítási piacra, vagy vásárolnának az államkötvényből - fejtette ki Kóka János.

A liberálisok tavalyi elnökválasztásának körülményeit vizsgáló Jüttner-bizottság jelentése kapcsán Kóka János azt mondta, csütörtök estére összehívta az SZDSZ ügyvivői testületét. A fórumnak döntenie  kell a hogyan továbbról, de arról is, hogy a vizsgálati jelentés  teljes egészében nyilvánosságra kerüljön és a felelősség  megállapítható legyen. Kóka János annak a véleményének adott hangot, hogy a liberális párt morálisan megerősödve fog kikerülni ebből a helyzetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!