Hírek

2008.03.15. 17:14

Kődobálós kokárdások

Kopaszra nyírt suhancok és békésnek tűnő családapák is köveket, üvegeket, tojásokat dobáltak Demszky és a rendőrök felé, a Jobbik rendezvényén nem történt rendbontás

Vég Márton

„Nincs szükség a Szent Korona alkotmányára, nincs szükség igazi rendszerváltásra, aki ma ilyeneket mond, az a szabadság ellensége” – szónokolta Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat Petőfi-szobornál rendezett ünnepségen. Az SZDSZ-es politikus az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére rendezett budapesti megemlékezésen – amelynek helyszínét kettős kordonnal zárták le – arról is beszélt, hogy aki ma az ősi magyar törvényekre, és az Aranybullára hivatkozik, az tűzhet magára akár „levesestányérnyi kokárdát, mégsem értett meg semmit abból, amit nekünk 1848 tanított”.

Ezt a beszédet azonban kevesen hallhatták tisztán, mert több száz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember vonult a Március 15. térre, kimondottan azzal a céllal, hogy megzavarják a rendezvényt. Ez sikerült is. Kopaszra nyírt suhancok és békésnek tűnő családapák is köveket, üvegeket, tojásokat dobáltak Demszky és a rendőrök felé. Petárdák is robbantak. Nagy volt a fütyülők és kerepelők öröme, amikor az egyik tojás eltalálta a liberális politikust. A kődobálók kiemelésekor néhányan rátámadtak a rendőrökre, de rövid idő alatt lecsillapodtak az indulatok. A Himnuszt már csak a mégis kimerészkedő maroknyi liberális ember várta meg, a többiek siettek a Jobbik és a Magyar Gárda ünnepségére.
 
Mintegy kétezer árpádsávos zászlót lengető ember gyűlt össze tegnap délután Budapesten a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa pártfogolt Magyar Gárda utcai rendezvénye alkalmából. A teljes felszerelésbe öltözött rohamrendőrök pedig két autóbusszal, legalább tíz kisbusszal és tizenöt járőrautóval érkeztek a helyszínre.
Először Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke lépett a mikrofonhoz és elmondta: fájlalja, hogy a Gyurcsány-kormány nem reagált Simon Perez izraeli államfő azon nyilatkozatára, hogy pénzzel már gyarmatosították Magyarországot és Lengyelországot. Az Európai Unióról szólva pedig kiemelte: az EU fél a nemzetek sokszínűségétől, a megoldás viszont a nemzetek Európája.

Ezek után egy gárdista háromgyermekes anya és feleség kapott szót, aki elárulta: azért csatlakozott a félkatonai szervezetnek mondott Magyar Gárdához, mert egyre nehezebben viselte, hogy lefele tart az ország. Eleinte furcsa volt neki az alaki gyakorlatozás, de ma már jól megy neki a hátra arc is. Majd azt üzente Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy állítsák le a gárdaellenes koncepciós pert.
„Ma nincs demokrácia Magyarországon. Egy sokszorosan megbukott politikai elit a hazug média segítségével tömeges agymosást végez. Elárulják és kiárulják a hazát” – mondta Dósa István. A Magyar Gárda főkapitánya hozzátette: előbb a lelkekben van szükség forradalomra, majd el kell kergetni a kormányt.

Végül Vona Gábor, a Jobbik elnöke sorolta fel az általa vérszívóknak nevezett emberek nevét. Kóka János, Horváth Ágnes, Demszky Gábor, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc egyaránt fujjolást kapott az árpádsávos tömegtől, majd felhangzott a „Gyurcsány takarodj” rigmus. „Nem mi vagyunk szélsőséges csőcselék, hanem a kormány. Mi segítünk a szegényeken, ők viszont anyaközpontokat zárnak be. Az egyetlen remény a nemzeti összefogás, összetartás és a társadalmi szolidaritás” – mondta Vona. Mindeközben egy adománygyűjtő gárdista lány járt körbe, és több ezer forintot adakoztak neki. Egy kéregető hajléktalannak viszont nem adtak egy fillért sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!