Hírek

2008.03.15. 17:14

Kődobálós kokárdások

Kopaszra nyírt suhancok és békésnek tűnő családapák is köveket, üvegeket, tojásokat dobáltak Demszky és a rendőrök felé, a Jobbik rendezvényén nem történt rendbontás

Vég Márton

„Nincs szükség a Szent Korona alkotmányára, nincs szükség igazi rendszerváltásra, aki ma ilyeneket mond, az a szabadság ellensége” – szónokolta Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Önkormányzat Petőfi-szobornál rendezett ünnepségen. Az SZDSZ-es politikus az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére rendezett budapesti megemlékezésen – amelynek helyszínét kettős kordonnal zárták le – arról is beszélt, hogy aki ma az ősi magyar törvényekre, és az Aranybullára hivatkozik, az tűzhet magára akár „levesestányérnyi kokárdát, mégsem értett meg semmit abból, amit nekünk 1848 tanított”.

Ezt a beszédet azonban kevesen hallhatták tisztán, mert több száz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember vonult a Március 15. térre, kimondottan azzal a céllal, hogy megzavarják a rendezvényt. Ez sikerült is. Kopaszra nyírt suhancok és békésnek tűnő családapák is köveket, üvegeket, tojásokat dobáltak Demszky és a rendőrök felé. Petárdák is robbantak. Nagy volt a fütyülők és kerepelők öröme, amikor az egyik tojás eltalálta a liberális politikust. A kődobálók kiemelésekor néhányan rátámadtak a rendőrökre, de rövid idő alatt lecsillapodtak az indulatok. A Himnuszt már csak a mégis kimerészkedő maroknyi liberális ember várta meg, a többiek siettek a Jobbik és a Magyar Gárda ünnepségére.
 
Mintegy kétezer árpádsávos zászlót lengető ember gyűlt össze tegnap délután Budapesten a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa pártfogolt Magyar Gárda utcai rendezvénye alkalmából. A teljes felszerelésbe öltözött rohamrendőrök pedig két autóbusszal, legalább tíz kisbusszal és tizenöt járőrautóval érkeztek a helyszínre.
Először Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke lépett a mikrofonhoz és elmondta: fájlalja, hogy a Gyurcsány-kormány nem reagált Simon Perez izraeli államfő azon nyilatkozatára, hogy pénzzel már gyarmatosították Magyarországot és Lengyelországot. Az Európai Unióról szólva pedig kiemelte: az EU fél a nemzetek sokszínűségétől, a megoldás viszont a nemzetek Európája.

Ezek után egy gárdista háromgyermekes anya és feleség kapott szót, aki elárulta: azért csatlakozott a félkatonai szervezetnek mondott Magyar Gárdához, mert egyre nehezebben viselte, hogy lefele tart az ország. Eleinte furcsa volt neki az alaki gyakorlatozás, de ma már jól megy neki a hátra arc is. Majd azt üzente Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy állítsák le a gárdaellenes koncepciós pert.
„Ma nincs demokrácia Magyarországon. Egy sokszorosan megbukott politikai elit a hazug média segítségével tömeges agymosást végez. Elárulják és kiárulják a hazát” – mondta Dósa István. A Magyar Gárda főkapitánya hozzátette: előbb a lelkekben van szükség forradalomra, majd el kell kergetni a kormányt.

Végül Vona Gábor, a Jobbik elnöke sorolta fel az általa vérszívóknak nevezett emberek nevét. Kóka János, Horváth Ágnes, Demszky Gábor, Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc egyaránt fujjolást kapott az árpádsávos tömegtől, majd felhangzott a „Gyurcsány takarodj” rigmus. „Nem mi vagyunk szélsőséges csőcselék, hanem a kormány. Mi segítünk a szegényeken, ők viszont anyaközpontokat zárnak be. Az egyetlen remény a nemzeti összefogás, összetartás és a társadalmi szolidaritás” – mondta Vona. Mindeközben egy adománygyűjtő gárdista lány járt körbe, és több ezer forintot adakoztak neki. Egy kéregető hajléktalannak viszont nem adtak egy fillért sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!