Hírek

2008.03.17. 13:48

Június 1-jén adják át a felújított váci zsinagógát

Az utolsó simításokat végzik a váci zsinagóga felújításán, a 135 éves műemlék épületet június 1-jén adják át - közölte a Váci Zsidó Hitközség elnöke hétfőn az MTI-vel.

BAMA

Turai János elmondta, hogy a város közepén álló, latin-romantikus stílusjegyeket viselő épület 1864-ben, Alois Cacciari olasz építőmester tervei alapján készült. A második világháború pusztításait a zsinagóga épségben átvészelte, ám ezt követően - tanácsi tulajdonban - egyre elhanyagoltabbá vált, olyannyira, hogy az összeomlás veszélye fenyegette. Tetőszerkezete beomlott, volt időszak, amikor hajléktalanok vertek benne tanyát. A helyi önkormányzattól a ’90-es évek elején a Váci Zsidó Hitközség visszavásárolta az épületet és hozzáláttak a helyreállításhoz szükséges pénz gyűjtéséhez. A felújítási munkálatok öt éve kezdődtek, s hozzávetőleg 200 millió forintba kerül a teljes rekonstrukció. Ebben a Mazsihisz és a helyi önkormányzat is segített, s pályázati pénzeket is elnyertek - mondta az elnök.

Jelenleg a belső festés munkálatai zajlanak, az eredeti, világosszürke színvilágot visszaadva. A mennyezetet valaha díszített freskó viszont csak később készül majd el, ennek költsége önmagában 22 millió forint lenne, amire egyelőre nem futja a hitközségnek - közölte Turai János. A napokban szállítják a helyszínre Szarvasról azt a tizenhat csillárt, amelyek a fényképek alapján megegyeznek az eredetivel, s a világítást adják majd. A Szarvasi Fémipari Rt. készítette el ezeket a hat- és hétágú, üvegből készült világítótesteket. A zsinagóga kövezete az ürömi kőbányából kerül ide, a karzat padlózata bükkfából készült, az idevezető lépcsők korlátait kőrisfából faragták ki az asztalosok.

A zsinagóga az átadás után elsősorban hitéleti célokat szolgál majd, de emellett a helyi művészetek, az oktatás és a kultúra számára is otthonul fog szolgálni. A holokauszt után felújított zsinagógák közülük a váci lesz az első az országban, amelyet a helyi hitközség saját beruházásában épít újjá - mutatott rá a hitközség elnöke.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!