Hírek

2008.03.06. 06:01

Hogyan védekezzek a tavaszi allergia ellen?

Olvasónk allergiás, és fél a tavaszi pollenek támadásától. Ilyenkor tüsszög, folyik az orra, bedagad a szeme. Mire vigyázzon, és hogyan védekezhet a kór ellen?

BAMA

Tavasszal ismét támadnak az időszakos (szezonális) allergének. Sőt, már februárban útjára bocsátja pollenjeit az égerfa és a mogyoró – figyelmeztet allergológus szakértőnk. A pollen a növény szaporító szerve. Azok, amelyeket a szél visz, erősen allergének. Az éger és a mogyoró három hétig virágzik. Őket követi a nyír, majd a nyárfa. Utóbbi esetében nem a fehéren szálldosó pihe a bűnös – az már a júniusi termés. A pollen láthatatlan: egytized milliméternél is kisebb. Az áprilisi nyárfa-virágzás okoz tehát a faallergiásoknak bántó tüneteket.

Májusban a fűpollen indít támadást Magyarországon mintegy másfél millió ember ellen. A fű kalászából július végéig kerülnek a levegőbe az apró részecskék. A kertes házban lakók nyírják gondosan a gyepet, akkor a fű nem tud kalászt növeszteni! Akik viszont hagyják megnőni a füvet, ugyanúgy vétkesek, mint a július végétől virágzó parlagfűért felelős telektulajdonosok. Az allergia ellen gyógyszerekkel védekezhetünk. Antihisztaminokkal, orrcseppel, tablettával, injekcióval. Allergiára hajlamosíthatja a gyermeket a terhesség alatti dohányzás. A gázfűtés, a konvektor, a nyílt gázláng szintén erősíti a hajlamot. Árthatnak az antibiotikumok, a transzzsírok. Baj, ha kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk, és a gépjárművek, főleg a dieselautók kipufogógáza is káros.

Jó hatású a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a friss gyümölcsöt, zöldséget, a hal. Akárcsak a falusi életforma. A farmon felnövő gyermeknek az állatok termelte anyagok (endotoxinok) hatására erősebb lesz az immunrendszere.

Ezek is érdekelhetik