Hírek

2008.03.18. 12:52

Hiller: emelkedik a felsőoktatás támogatása

Megerősítik az állami szerepvállalást a felsőoktatásban, s az elkövetkező években emelkedik a terület támogatása - mondta Hiller István szakminiszter miután kedden a kormányfővel egyeztetett a népszavazás utáni teendőkről Parlamentben.

BAMA

Jövőre a jelenlegi 223 milliárdról több mint 230 milliárdra, 2010-re pedig 241 milliárdra nő a terület támogatása - közölte. A miniszter elmondta, hogy tájékoztatta a kormányfőt a Felsőoktatási Kerekasztal legutóbbi üléséről is. Beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök támogatja a  kerekasztal azon kezdeményezését, hogy a felsőoktatásban az államilag támogatott és költségtérítéses képzés között az átjárhatóság megmaradjon. A szeptemberben induló tanévtől a költségtérítéses képzésben a hallgatók legjobban teljesítő 15 százaléka átkerül az államilag támogatott kategóriába. Ugyanakkor az államilag finanszírozott képzésben tanuló, leggyengébben teljesítő 15 százalék költségtérítéses formában folytathatja tanulmányait - mondta a miniszter.

Ezzel a lépéssel a magyar felsőoktatás egyik legjelentősebb igazságtalanságát szeretnék felszámolni - jegyezte meg. Hiller István elmondta: a cél a minőség javítása, a felsőoktatás színvonalának emelése. Hozzátette: ennek érdekében mindenkivel - legyen szakmai vagy politikai szervezet - megbeszéléséket kezdeményez, és lehetőség szerint egyetértésre kíván jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!