Hírek

2008.03.21. 16:47

Hatásos fegyver a maffia ellen az év elején indult az internetes licit

Úgy tűnik, hogy valóban elrettenti a maffiát az árverésektől az év elején bevezetett elektronikus licit – derül ki az adóhatóság legfrissebb adataiból.

Tóth M.

A sikeres árveréseknél ugyanis most a vételár átlagban a becsérték hetven százaléka, szemben a korábbi huszonöt százalékos átlaggal. Korábban szinte bevett gyakorlattá vált, hogy szervezett csoportok „rávették” az érdeklődőket, ne licitáljanak, vagy ne menjenek egy bizonyos összeg fölé, ez pedig leszorította az árakat. A február végéig a 27 befejezett árverés közül 15 volt sikeres, négy sikertelen. Az értékesített ingóságok köre pedig folyamatosan bővül. A virtuális liciten már ipari gépek, árukészlet, festmények, műtárgyak, bútorok és jelenleg egy pianínó is szerepel, azonban továbbra is a gépjárművek értékesítése a leggyakoribb. Egyre bővül az érdeklődők száma is: az e-árverés rendszerében jelenleg 959 felhasználó, 68 társaság képviselője 346 településről regisztrált, sőt már határon túlról is érkezett regisztráció is.

Az elektronikus árverésen ugyanis az vehet részt, aki regisztrálja magát az okmányirodákban. A https://arveres.apeh.hu címen elérhető honlapon tizenöt napig lehet megnézni az árverésre kínált ingóságokat, azután nyolc napig lehet licitálni. A minimumár a becsérték ötven százaléka, érvényes ajánlatnak az ezt elérő öt legmagasabb ajánlat minősül. Az nyer, aki a legmagasabb összeget ajánlja.

Több végrehajtás

Növekedett az adóhatóság által indított végrehajtások száma: 2008-ban február végéig a területi igazgatóságok 76 ezer adóvégrehajtást indítottak 224 ezer adózó ellen, ez 64 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A végrehajtásokból összesen 48,7 milliárd forint folyt be, ami húsz százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!